Social-Demokraten: ”Fantastisk Affære blandt Flygtninge i Fakse Ladeplads”, 21. februar 1946

Kilder

Kildeintroduktion:

I denne artikel fra avisen Social-Demokraten omtales en sag om afsløring af, at lettiske flygtninge i Faxe Ladeplads havde gjort tjeneste i den tyske værnemagt eller i det nazistiske korps SS under krigen. I den ikke-tyske flygtningelejr i Faxe Ladeplads i februar 1946 ransagede danske myndigheder lettiske flygtninges ejendele og fandt bl.a. en tysk uniform, tyske hæderstegn og en pung med nogle fotos af personer, der befandt sig i lejren. Den følgende undersøgelse af flygtningene i lejren viste, at i alt 55 personer havde gjort tjeneste i den tyske værnemagt eller havde oplysninger af interesse. I artiklen nævnes også en utryghed i den danske lokalbefolkning over at have potentielle krigsforbrydere gående iblandt sig. Resultatet blev en del overflytninger til andre ikke-tyske lejre, men de pågældende personer bibeholdt deres status som ikke-tyske flygtninge, på trods af at de havde kæmpet på tysk side under krigen.

Omkring 230.000 flygtninge, hvoraf cirka 200.000 var tyske, kom til Danmark i månederne omkring befrielsen i maj 1945. Efter den tyske kapitulation var det de danske myndigheders opgave at stå for indkvartering og forsorg. Der blev etableret lejre og forlægninger, der adskilte de tyske og de ikke-tyske flygtninge, som fik mere frihed og måtte bevæge sig rundt i lokalområdet. Disse flygtninge var først og fremmest civile flygtninge eller tidligere krigs- eller kz-fanger. Der var dog også et antal personer, som havde gjort tjeneste i den tyske værnemagt eller i SS. Selvom de havde kæmpet på tysk side under krigen, blev deres placering i de ikke-tyske flygtningelejre alligevel afgjort af deres nationalitet, f.eks. som baltere, som det ses i denne kilde. Det eksakte antal tidligere SS- eller værnemagtssoldater i lejrene er ukendt.

Udklip af avisartiklen i Social-Demokraten den 21. februar 1946
Udklip af avisartiklen i Social-Demokraten den 21. februar 1946. Fra: Det Kgl. Biblioteks Avissamling, Mediestream


Fantastisk Affære blandt Flygtninge i Fakse Ladeplads

SS-Uniformer, Legitimationspapirer og tyske Ordener nedgravet i Hotelhave.

En usædvanlig Affære er kommet frem i Fakse Ladeplads, hvor ca. 700 lettiske Flygtninge, Mænd, Kvinder og Børn, optager Hotellerne »Udsigten«, »Sølyst« og »Æblely«. Det viser sig, at der blandt disse Flygtninge er SS-Mænd, som har gjort Forsøg paa at skjule deres rette Identitet.

Fornylig blev Kloaksystemet ved »Folke-Ferie«s kendte Hotel »Æblely« tilstoppet, og det blev nødvendigt at foretage en Opgravning for at konstatere, hvad der var i Vejen. Man fandt da i Septictanken flere Pakker gemt og saa meget nedkastet Brød, Pølse og andre Madvarer, at de fyldte flere Trillebøre.

Men ikke nok hermed, Gravearbejdet i Haven ved Hotellet, afslørede ogsaa en Del SS-Uniformer, tyske Udmærkelsestegn, Legitimationspapirer, som nogle af Flygtningene aabenbart har haft Interesse i at skjule for Myndighederne, og endelig var der en Kuffert, som bl.a. indeholdt tyske Jernkors-Ordener. Sagen har vakt den største Opsigt i Fakse Ladeplads, hvis Beboere i Forvejen ikke er glade for, at Flygtningene frit kan færdes rundt om i Byen og gaa paa Besøg hos hinanden.

Frit Flygtninge-Liv i Fakse Ladeplads

Social-Demokraten har talt med Sogneraadsformand L. P. Larsen, Fakse Ladeplads, der bekræfter Fundet i Hotelhaven og yderligere oplyser, at der ogsaa blev fundet en Del Fotografier, som forestillede nogle af de tilstedeværende Flygtninge i SS-Uniform og med tyske Dekorationer.

– Flygtningene er alle lettiske, siger Sogneraadsformanden, og de kom hertil i Eftersommeren 1945, efter af de tyske Lazaretter paa Hotellerne var opløst. Det er de allierede, militære Myndigheder, som har sendt Letterne til Fakse Ladeplads, hvor Røde Kors har Tilsynet med dem under Ledelse af Lejrchef, Kaptajn Thrane. Vi er lumsk kede af disse Flygtninge hernede. De faar Lov til at gaa frit omkring og er ikke bange for at brede sig paa Fortovene og skubbe til Byens egen Befolkning. Saa er der en Ting til, vi finder meget uheldigt. Der fødes stadig Flygtningebørn, og da jeg som Formand for Børneværnet skal have Meddelelse om Børn født udenfor Ægteskab, indberetter Jordemoderen Fødslerne til mig.

Jeg har forespurgt i Landsnævnet for Børneforsorgen i København, hvordan vi skal stille os, men man svarede, at det Spørgsmaal skulde vi ikke blande os i.

Allerede for en Maaneds Tid siden klagede den kommunale Opsynsmand over de store Mængder Brød, der fra Flygtningenes Køkken blev kørt ud paa Lossepladsen, hvor Madresterne var velegnet til at samle Rotter. Der var baade store og mindre Stykker Brød mellem hinanden, og vi synes, at der nu bør gøres noget fra Myndighedernes Side. Kommunekasserer August Hansen har iøvrigt ogsaa bragt Sagen om de fundne SS-Ting offentlige frem i den Lokale Presse.

»Det er kun Sludder«

Vi fik i Aftes Forbindelse med den danske Lejrechef, Styrmand Thrane, der udtalte, at Undersøgelsen nu overtages af Flygtningeadministrationens særlige Politiafdeling. Han betegnede iøvrigt de opsigtsvækkende Fund af SS-Uniformer, Legitimationspapirer og kompromitterende Fotografier som noget Sludder og sagde, at Befolkningen i Fakse Ladeplads længe havde været klar over, at det var SS-Folk, man havde gaaende dernede!

Saa forstaar man iøvrigt bedre, at Byens Befolkning ikke er særlig glade for at have Udlændinge af den Kategori, som man andre Steder holder strengt indespærret under militær Bevogtning, gaaende frit omkring paa Gaderne. Forhaabentlig resulterer Myndighedernes Undersøgelse nu i, at SS-Mændene blandt Flygtningene bliver udskilt og kommer andet Sted hen og under betryggende Bevogtning.

Bach.

Om kilden

Dateret
21.02.1946
Oprindelse
Social-Demokraten, 21. februar 1946
Kildetype
Avisartikel
Medietype
Tekst
Sidst redigeret
23. september 2024
Sprog
Dansk
Litteratur

Flygtningeadministrationen: Flygtninge i Danmark 1945-1945 (1950).

Havrehed, Henrik: De tyske flygtninge i Danmark 1945-49 (1987).

Nielsen, Leif Hansen: De tyske flygtninge i Nordslesvig 1945-48 (2013).

Rasmussen, Søren W. K. og Larsen, Ida K.: ”De knap så uønskede. Allierede flygtninge på Esbjerg Flyveplads 1946-48”, Levende Viden, nr. 8 (2021), s. 66-81.

Thomsen, Bente: ”De baltiske flygtninge i Danmark 1945-1949”, Historie Ny Rk., 12:1-2 (1977), s. 136-158.

Udgiver
danmarkshistorien.dk

Relateret indhold

Om kilden

Dateret
21.02.1946
Oprindelse
Social-Demokraten, 21. februar 1946
Kildetype
Avisartikel
Medietype
Tekst
Sidst redigeret
23. september 2024
Sprog
Dansk
Litteratur

Flygtningeadministrationen: Flygtninge i Danmark 1945-1945 (1950).

Havrehed, Henrik: De tyske flygtninge i Danmark 1945-49 (1987).

Nielsen, Leif Hansen: De tyske flygtninge i Nordslesvig 1945-48 (2013).

Rasmussen, Søren W. K. og Larsen, Ida K.: ”De knap så uønskede. Allierede flygtninge på Esbjerg Flyveplads 1946-48”, Levende Viden, nr. 8 (2021), s. 66-81.

Thomsen, Bente: ”De baltiske flygtninge i Danmark 1945-1949”, Historie Ny Rk., 12:1-2 (1977), s. 136-158.

Udgiver
danmarkshistorien.dk