Reglement for de tyske flygtninge, juli 1945

Kilder

Kildeintroduktion:

Dette reglement for de tyske flygtninge blev udgivet af Arbejds- og Socialministeriet i juli 1945. Det blev løbende udvidet og reguleret. Reglementet fortæller om det interne selvstyre i lejrene, men også om reglerne for arbejde og den generelle vedligeholdelse af lejrene, der påhvilede flygtningene selv. Det var nemlig hensigten, at de tyske flygtninge skulle varetage så meget som muligt af det daglige arbejde i lejrene. Det ses bl.a. i punkt 6, 7 og 22. Rengøring, madlavning og andre sundhedsfremmende og -opretholdende initiativer fylder i reglementet. Det skyldes bl.a. faren for sygdomme i de tætbefolkede lejre.

Omkring 230.000 flygtninge, hvoraf cirka 200.000 var tyske, kom til Danmark i månederne før befrielsen i maj 1945. Efter den tyske kapitulation var det de danske myndigheders opgave at stå for indkvartering og forsorg. Der blev etableret lejre og forlægninger, der adskilte de tyske og de ikke-tyske flygtninge, som fik mere frihed, måtte bevæge sig rundt i lokalområdet og tage arbejde uden for lejrene.

Materialet er gengivet med tilladelse fra Dansk Røde Kors.

Reglement for de tyske Flygtninge.

  1. Flygtningelejre og –forlægninger staar under Bevogtning af danske væbnede Styrker.
  2. Der indsættes af danske Myndigheder en dansk Lejrleder, der udøver den øverste Myndighed i alle Lejrens indre Forhold. Hans Anvisninger skal følges i enhver Henseende.
  3. De tyske Flygtninge vælger ved frie Valg og ved simpel Stemmeflerhed en Tillidsmand, hvis Valg skal godkendes af Luftværnschefen.
  4. Den tyske Tillidsmand forhandler paa Flygtningenes Vegne med Lejrlederen og gennem denne med Myndighederne om alle Flygtningene vedkommende Forhold.

    Enhver direkte Henvendelse fra de tyske Flygtninge til de danske Vagtposter eller til danske Civilpersoner inden eller udenfor Lejrens Omraade er forbudt. Det er Flygtningene forbudt at benytte Telefon.

    Brevforsendelser, der skal afleveres aabne til Lejrlederen til Censur, maa indeholde indtil 25 Ord.

    Det er Flygtninge forbudt at modtage og afsende Pakker.
  5. Den tyske Tillidsmand er ansvarlig for Flygtningenes Overholdelse af dette Reglements Bestemmelser og Gennemførelsen af den danske Lejrleders øvrige Anvisninger.
  6. Det paahviler de tyske Flygtninge selv at renholde Lejren og dens Omraader efter Anvisning fra Lejrlederen. Denne bestemmer, hvilke og hvor store Arbejdsforhold der skal udtages til Rengøring af Gange, Trapper, Gaarde, Toiletter (Latriner), Vaskerum o. l. Lokaliteter og Fællesrum.

    Ligeledes udtages der et Arbejdshold, der har Arbejdet med Tillavning og Udlevering af Maden til Lejrbeboerne.
  7. W. C. er og latriner rengøres mindst 2 Gange i Døgnet, og Sæderne afvaskes med Lysol el, lign.
  8. Vask, ogsaa af Linned m. m. er kun tilladt i de dertil særligt anviste Lokaler og til de af Lejrlederen fastsatte Tider.
  9. Madlavning er forbudt udenfor de anviste Køkkener. Selvstændig Madlavning er forbudt undtagen ved Tilberedning af Mad til Børn under 3 Aar eller til syge efter Lægens Ordination.
  10. Flygtningeenes Anvendelse af elektriske Kogekar og Strygejern, Radioer, Højfjeldssol[1] og andre elektriske Installationer er forbudt. Saadanne Genstande skal derfor afleveres til Opbevaring hos Lejrlederen. Brugen af elektrisk Lys er indtil videre forbudt i Sove- og Samlingsstuer.
  11. Anvendelse af Gas og Brændsel til Madlavning og Vask skal begrænses til det mindst mulige.
  12. W.C.er er paa Gange og Trapper maa i Lejre, hvor Fællestoiletter findes i Gaarden, ikke anvendes om Dagen. De maa kun anvendes efter Sengetid og af de syge efter særlig Anvisning.
  13. Hvor Badning er mulig, skal Lejrbeboerne i videst muligt Omfang benytte koldt Brusebad en Gang om Ugen.
  14. Maden skal udleveres og fordeles i Overensstemmelse med det af Myndighederne givne Kostregulativ.
  15. Hvor fælles Spisested findes, maa der ikke opbevares Mad i Soverummene. Alle andre Steder maa der i Soverummene kun opbevares Rørkost en Dag.
  16. Det er forbudt Lejrbeboerne at indføre Madvarer i Lejren.
  17. Soverummene skal være bragt i Orden inden Kl. 10.
  18. Børn under 10 Aar skal være bragt til Sengs inden Kl. 20. Børn under 15 Aar skal holdes inde efter dette Tidspunkt. Flygtningene skal gaa til Ro seneste Kl. 22. Ingen maa staa op inden Kl. 6; undtaget er dog Arbejdshold.
  19. Al Larm og støjemde Adfærd er forbudt. Brug af Grammofoner, Musikinstrumenter o. l. er forbudt i fri Luft og er forbudt efter Kl. 20 indendørs.
  20. Børn skal ved Flygtningenes egen Hjælp beskæftiges med Undervisning eller Leg under Opsyn mindst 6 Timer daglig.
  21. Flygtninge maa ikke opholde sig i aabne Vinduer til Gaden.
  22. Der kan blandt de arbejdsføre Flygtninge udtages Arbejdshold til Rengøring, Rensningsarbejde o. l. i andre af tyske Institutioner benyttede Lokaler. Transporten skal foregaa under væbnet Bevogtning.

    Efter særlig Bestemmelse kan der udtages Arbejdshold til Arbejde andetsteds.
  23. Der føres Lægetilsyn i hver Forlægning. Saafremt Lægehjælp skal tilkaldes, maa Henvendelse ske til Lejrlederen.
  24. Alle Tilfælde af Sygdom skal af den tyske Tillidsmand eller Stedets Sygeplejerske eller –passer anmeldes straks ved Lægens ankomst.
  25. Det paahviler Lægen at overbevise sig om Sundhedstilstanden i Lejren.
  26. Der kan afholdes Gudstjenester i Lejren. Afholdes af politiske Propagandamøder af enhver Art er forbudt.
  27. Det er forbudt Flygtninge at forlade Lejren (Forlægningen).
  28. Udgangstilladelse gives af Luftværnschefen til saadanne Flygtninge, der skal udføre Arbejde udenfor Lejren i tyske Lazaretter, Kaserner, Værksteder o. l.
  29. Endvidere kan Lejrlederen undtagelsesvis i ganske ekstraordinære Tilfælde, f. Eks. For at søge Speciallæge eller i Tilfælde af Diegivning[2] eller ved Dødsfald eller alvorlig Sygdom indenfor den nærmeste Familie, give Udgangstilladelse for en enkelt Passage (Passerseddel).
    1. I Sygdomstilfælde udfærdiger Lejrens Huslæge efter hver Konsultation en Liste over Patienter, hvis Sygdom kræver Speciallægehjælp. Listen dateres og underskrives af Huslægen og overgives til Lejrlederen.
    2. Passersedlen skal indeholde Oplysninger om Flygtningens Navn, Nummer og Fødselsdag, Lejrens Nummer og Adresse, Navn og Adresse paa det Ambulatorium[3], hvor Patienten skal behandles. Klokkeslettet for Udgang fra Lejren, Ankomst til Ambulatoriet og Afgangen fra dette paaføres Passersedlen af de respektive danske Vagter. Ved Hjemkomsten inddrages Passersedlen af den danske Vagt, der er berettiget til at foretage Visitation.
    3. Kræver Sygdomstilfældet flere Specialbehandlinger, skal det tyske Ambulatorium udstede en Attest herfor, der oplyser Diagnosen og det formodede Antal Behandlinger, der vil være nødvendige. Attesten skal altid medbringes og fremvises for de danske Vagter og skal paategnes af Ambulatoriet med Dato og Stempel for hver foretaget Behandling.

      Strækker Specialbehandlingen sig udover det først formodede Antal Behandlinger, skal der udfærdiges ny Attest.

      Saafremt Transport med Sporvogn o. l. er nødvendig, kan Lejrlederen udlevere Sporvognsbilletter til Brug i det enkelte Tilfælde.
  30. Samtlige Vaaben, saavel Skyde- som Stikvaaben, Ammunition og Sprængstoffer samt danske Penge og Rationeringsmærker skal omgaaende afleveres til Lejrlederen og konfiskeres.
  31. Overtrædelser af dette Reglements Bestemmelser og af den danske Lejrlederes Paabud og Anvisninger straffes med Forbud mod Brevveksling og Tilbagegoldes af Post, Ekstraarbejde, Stuearrest og Overflytning til Særlejr.

Arbejds- og Socialministeriet, København, Juli 1945.


Ordforklaringer m.m.:

[1] Højfjeldssol: Mindre apparat som bestråler (ansigts)huden med ultraviolet stråling, og som bruges til solbruning og til behandling af hudsygdomme. Apparatet blev I løbet af 1980'erne stort set afløst af solariet.

[2] Diegivning: spædbørns ernæring ved moderbryst.

[3] Ambulatorium: undersøgelses- og behandlingssted for patienter som ikke er indlagt, ofte tilknyttet et hospital.

Om kilden

Dateret
Juli 1945
Oprindelse
Flygtningeadministrationen: "Bilag nr. 4. Reglement for tyske flygtninge" i Fra Flygtninge i Danmark 1945-1949 (1950), s. 305-307.
Kildetype
Reglement
Medietype
Tekst
Sidst redigeret
23. september 2024
Sprog
Dansk
Litteratur

Flygtningeadministrationen: Flygtninge i Danmark 1945-1945 (1950).

Havrehed, Henrik: De tyske flygtninge i Danmark 1945-49 (1987).

Jensen, John V.: Tyskere på flugt - 100 danmarkshistorier (2020).

Jepsen, Harald H.: ”Blandt sovjetiske krigsfanger og flygtninge i Blåvandlejren”, Opdatering – Årbog for Vardemuseerne og Ringkøbing-Skjern Museum (2017), s. 100-124.

Møldrup, Torben: ”Da verdenskrigen og tyske flygtninge kom til Sønder Vissing og Ry”, Brædstrupegnens Hjemstavnsforening, årsskrift (1987), s. 45-50.

Nielsen, Leif Hansen: De tyske flygtninge i Nordslesvig 1945-48 (2013).

Thomsen, Bente: ”De baltiske flygtninge i Danmark 1945-1949”, Historie Ny Rk., 12:1-2 (1977), s. 136-158.

Udgiver
danmarkshistorien.dk

Relateret indhold

Om kilden

Dateret
Juli 1945
Oprindelse
Flygtningeadministrationen: "Bilag nr. 4. Reglement for tyske flygtninge" i Fra Flygtninge i Danmark 1945-1949 (1950), s. 305-307.
Kildetype
Reglement
Medietype
Tekst
Sidst redigeret
23. september 2024
Sprog
Dansk
Litteratur

Flygtningeadministrationen: Flygtninge i Danmark 1945-1945 (1950).

Havrehed, Henrik: De tyske flygtninge i Danmark 1945-49 (1987).

Jensen, John V.: Tyskere på flugt - 100 danmarkshistorier (2020).

Jepsen, Harald H.: ”Blandt sovjetiske krigsfanger og flygtninge i Blåvandlejren”, Opdatering – Årbog for Vardemuseerne og Ringkøbing-Skjern Museum (2017), s. 100-124.

Møldrup, Torben: ”Da verdenskrigen og tyske flygtninge kom til Sønder Vissing og Ry”, Brædstrupegnens Hjemstavnsforening, årsskrift (1987), s. 45-50.

Nielsen, Leif Hansen: De tyske flygtninge i Nordslesvig 1945-48 (2013).

Thomsen, Bente: ”De baltiske flygtninge i Danmark 1945-1949”, Historie Ny Rk., 12:1-2 (1977), s. 136-158.

Udgiver
danmarkshistorien.dk