Perioder i danmarkshistorien

'En danmarkshistorie - fra vikingetid til nutid' skildrer de lange linjer i Danmarks historie i tiden fra ca. 790 til vore dage. Teksten er skrevet til Aarhus Universitets onlinekursus i danmarkshistorie, der er udarbejdet af historikere fra Aarhus Universitet. Teksten, der også er udgivet som bog, er inddelt i ni kapitler, der hver beskriver periodens politiske, samfundsmæssige, økonomiske og kulturelle forhold. 

Den danmarkshistorie, der præsenteres her, er historien om udviklingen af den politiske enhed Danmark. Det har derfor været alle forfatteres opgave at give en oversigt over politiske udviklinger i deres perioder. Vi har valgt en fast opdeling af stoffet i hver lektion med præsentation af landets geografiske område, internationale relationer, politiske forhold, og hvad man kan kalde kulturhistorie. Det sker for at skabe oversigt og overskuelighed, selvom det selvfølgelig gør vold på virkeligheden og ikke afdækker, hvordan elementerne har spillet sammen og været indlejret i hinanden.

Selvom kurset omhandler Danmarks historie, har det været afgørende for os at vise, hvor definerende den nordiske, europæiske, internationale og globale historie har været som rammesætter for udviklingen i landet. Danmark og danskerne har tilpasset sig den større verden, men ikke automatisk og refleksagtigt. Det er stadig tilfældet i dag, og derfor giver det fortsat mening at skrive ny danmarkshistorie. 

Se filmen, hvor Bjørn Poulsen og Thorsten Borring Olesen fortæller om nogle af overvejelserne bag at skrive en ny danmarkshistorie. De taler blandt andet om tidsinddelinger, tolkninger samt valg og fravalg. Filmen er knap ti minutter lang. Klik på 'CC' og vælg 'dansk', hvis du vil se filmen med undertekster.


Se filmen, hvor Charlotte Appel fortæller om historiografi og historieskrivning gennem tiden. Filmen er lige over tretten minutter lang.


Oplysninger om udgivelsen

Aarhus Universitets onlinekursus i danmarkshistorie
'En danmarkshistorie - fra vikingetid til nutid'
Red. Bjørn Poulsen og Thorsten Borring Olesen
Afdeling for Historie, Aarhus Universitet (2022)

ISBN 978-87-999852-9-6