Film
"Alle vil have en bid af Grundtvig!" Sådan siger Jes Fabricius Møller, lektor i historie ved Københavns Universitet, der i denne film er taget til Vartov i København, hvor Grundtvig var præst i over 30 år. Her fortæller han om Grundtvigs indflydelse, og hvordan Grundtvigs navn blev knyttet til fremvæksten af velfærdsstaten.
N.F.S. Grundtvig (1783-1872) var allerede ved sin død i 1872 et nationalt ikon, og hans ord og tanker bliver endnu i dag citeret i festsange og skåltaler. Hans enorme produktion spænder over emner som dannelse, religion, højskoler, danskhed og folkelighed, og hans store indflydelse på udformningen af det samfund, vi har i dag, er ikke til at komme uden om. Og ligesom indflydelsen er stor, er myterne talrige. Mange har fx ment, at der kunne spores en sammenhæng mellem grundtvigianismen og socialdemokratismen, der knytter Grundtvigs tanker til fremvæksten af velfærdsstaten. I det hele taget gælder det, at vidt forskellige sider af det politiske spektrum - liberale, konservative, nationale og socialister - bruger lidt af hvert fra Grundtvigs forfatterskab. Næsten 150 år efter hans død står den mytologiske kraft omkring 'den gamle' stadig stærkt.
Filmen er udarbejdet i et samarbejde mellem HistorieLab og danmarkshistorien.dk og er en del af Aarhus Universitetsforlags udgivelse af 100 danmarkshistorier, der er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.
Klik på 'CC' og vælg 'dansk', hvis du vil se filmen med undertekster.
Se flere film i vores filmarkiv.