Kvinde, kend din krop 1975-

Artikler

’Kvinde, Kend din krop’ er en populær håndbog for kvinder, der udkom første gang i 1975. Siden er der løbende kommet opdaterede udgaver. Projektet er blevet udvidet til en hjemmeside, der også omfatter fotoprojektet Kussomaten. Fra den første udgave af bogen til nu har udgivelsen ansporet til debat og meningsudvekslinger.  

Fra omdiskuteret selvhjælpsbog til provokerende internetbilleder

I 1975 udgav et skrivekollektiv, primært bestående af aktive rødstrømper, den første udgave af håndbogen Kvinde, kend din krop. Ideen var at lave en selvhjælpsbog skrevet af kvinder til kvinder. Den skulle oplyse og informere om kvindekroppen samt de særlige betingelser, som knytter sig til kvindelivet. Udgivelsen var samtidig også en protest mod det forhold, at næsten al information om og behandling af kvindekroppen i 1970’erne blev foretaget af mænd.

Kvinde, kend din krop i 1975
Forsiden til Kvinde, kend din krop i 1975  

Siden 1975 er der løbende kommet nye og reviderede udgaver af bogen, senest i 2001, og projektet har ligeledes fået en webside. Grundlæggende er ideen bag Kvinde, kend din krop dog den samme, og som i 1970’erne er det stadig den naturlige og uretoucherede kvindekrop, der er i fokus.

Kvinde, Kend din Krop har op gennem årtierne været en bestseller, særlig populær hos kvinderne fra 68-generationen, men samtidig har den også altid været meget omdiskuteret. I 1970’erne fandt særligt de ældre generationer bogen provokerende og usaglig, og op gennem 1980’erne og 1990’erne er fotografierne blevet kaldt uskønne og bogens venstreorienterede politiske udgangspunkt for utidssvarende. 

Kvinde, kend din krop i 1983
Forsiden til Kvinde, kend din krop i 1983  

Kvinde, kend din krop i 1992
Forsiden til Kvinde, kend din krop i 1992  

I 2011 blev Kvinde Kend din Krop omsat til teaterstykke af teatret Mungo Park, der gjorde bogens vejledninger til monologer vævet sammen med personlige tanker og oplevelser fra kvinders liv. Denne teaterudgave blev meget anmelderrost og velbesøgt. 

Kussomaten

I 2011 finansierende fonden bag Kvinde, Kend din Krop projektet Kussomaten. Projektet gik ud på, at kvinder anonymt kunne få fotograferet deres kønsdele i en specialbygget stol og herefter tillade, at fotografierne blev uploadet på internettet, hvor de så ligger frit tilgængelig for alle. Formålet var at gøre naturlige billeder af det kvindelige køn tilgængelige. Initiativtagerne bag Kussomaten fandt nemlig, at det kun var de stærkt bearbejdede billeder fra pornoindustrien, der hidtil havde domineret medierne, og at dette havde givet mænd såvel som kvinder et vrangbillede af, hvordan en kvinde burde se ud.

Kussomaten blev ligesom Kvinde, Kend din Krop et meget omdiskuteret projekt.  Nogle elskede billederne og fandt, at projektet var et fantastisk opgør med nutidens stramme skønhedsidealer, andre fandt billeder grimme, stødende og endda direkte ulækre. 

Kvinde, kend din krop i 2001
Forside til Kvinde, kend din krop i 2001  

Illustration fra Kvinde, kend din krop 1975 om menstruationsprodukter
Udregning af samfundets fortjeneste på kvinders menstruation i 1975. Forfatterne mente, at man burde kræve gratis menstruationsbeskyttelse, da ingen burde tjene penge på kvinders biologiske funktion. Illustration fra Kvinde, kend din krop, 1975.  

Om artiklen

Forfatter(e)
Astrid Elkjær Sørensen
Tidsafgrænsning
1975 -
Medietype
Tekst
Sidst redigeret
2. november 2012
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk