P-pillens historie - siden 1960

Film

I 1960 blev p-piller frigivet og kom på markedet i USA. Den lille pille gav fra 1966 også danske kvinder adgang til et bekvemt præventionsmiddel med meget høj beskyttelse i forhold til tidligere metoder.

P-pillen var dog ikke kun revolutionerende i præventionsteknologisk forstand. Med pillen fik kvinder adgang til et nemt præventionsmiddel, de selv kunne styre, og som ikke krævede noget af den mandlige partner. Det betød, at seksualiteten blev mere ufarlig for kvinden, og det gav gifte kvinder en helt anden kontrol med, hvor mange børn de satte i verden. På den måde var p-pillen både afgørende for 1960'ernes seksuelle frigørelse og kvindernes indtog på arbejdsmarkedet.

På danmarkshistorien.dk har vi produceret tre små film om p-pillens historie, hvor Merete Ipsen, der er museumsinspektør på Kvindemuseet i Aarhus, fortæller om pillens historiske og samfundsmæssige konsekvenser.

Dette er den tredje film om p-pillens historie.

Klik på 'CC' og vælg 'dansk', hvis du vil se filmen med undertekster.  

Få overblik over alle vores film i filmarkivet.


Lyt til en podcast om p-pillens historie produceret af Vid&Sans, Aarhus Universitetsforlag


I 1966 kom p-pillen på markedet i Danmark, og den fik en stor betydning for kvinder, der var seksuelt aktive, men ikke ønskede at blive gravide. For den lille pille var sikker, usynlig og gav kvinderne mere frihed og kontrol. Vært Maja Jensen har inviteret historiker Anne Sørensen fra Aarhus Universitet i studiet for at fortælle om, hvilken betydning den lille pille fik for kvinderne, og hvordan historien om p-pillen kan sættes ind i samfundsudviklingen i forhold til seksualnormer, abort, velfærdsstaten og kønsroller.

Afsnittet er en del af en serie om prævention, som inkluderer 'P-piller til mænd' og 'Din hjerne på p-piller', som er produceret af Vid&Sans' podcastkanal 'Tænketanken', Aarhus Universitetsforlag.

Om filmen

Forfatter(e)
Merete Ipsen, Sita Malene Jensen
Tidsafgrænsning
1880 -1960
Medietype
Film
Sidst redigeret
18. august 2011
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk

Om filmen

Forfatter(e)
Merete Ipsen, Sita Malene Jensen
Tidsafgrænsning
1880 -1960
Medietype
Film
Sidst redigeret
18. august 2011
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk