Uddrag fra temaet ”Strik, kvinder!” i Sally's nr. 2, 2020

Kilder

Kildeintroduktion:

I ugebladet Hendes Verden nr. 7 2020 fik læserne håndarbejdsmagasinet Sally’s med i købet, hvor temaet ”Strik, kvinder!” opfordrede læserne til at kaste sig ud i forskellige former for feministisk håndarbejde. Temaet er et godt eksempel på den opblomstring, som kvindebevægelsen har fået siden hashtagget MeToo mod seksuel chikane og overgreb for alvor blev populært gennem de sociale medier i 2017.    

Flere af de forskellige opskrifter i temaet har klare historiske referencer til 1970’ernes rødstrømpebevægelse, men er sat ind i en moderne designmæssig kontekst. Hermed er temaet med til at bygge bro mellem forskellige generationer af feminister.

Ideen med at lave politisk håndarbejde går langt tilbage, og fx var broderi af bannere og faner en vigtig del af de kvindelige stemmeretsforkæmperes politiske udtryk både i Danmark og udlandet.

Det feministiske håndarbejde kan samtidig ses som en protest mod det traditionelle hierarki i kunstverdenen, hvor traditionelle kvindelige udtryksformer som broderi og strikning ikke har nydt den samme anseelse som mere traditionelt maskuline udtryksformer såsom maleri og skulpturering.

Strikket sweater med kvindetegn

Strikket sweater med kvindetegn
Design: Louise Gram. Foto: Klaus Rudbæk

Strikket sweater med kvindetegn. "Ingen klassekamp uden kvindekamp. Ingen kvindekamp uden klassekamp!" var en af parolerne for den kvindebevægelse, som gjorde sig gældende i den danske samfundsdebat fra omkring 1970. Tusindvis af kvinder organiserede sig som aktive feminister i basisgrupper under Rødstrømpebevægelsen, hvor de diskuterede alt fra kønsdifferentieret børneopdragelse til kvindeundertrykkelse i alle former. Mange af deres aktioner ligger bag store ligestillingsmæssige og kønspolitiske landvindinger.

Kvindetegnet med den knyttede hånd blev ofte brugt som den vestlige kvindebevægelsens logo siden slutningen af 1960’erne. Tegnet er en kombination af antikkens astrologiske tegn for planeten Venus (senere anvendt til kønsbestemmelse i botanik og biologi), kombineret med en kampklar knyttet næve. Den røde farve symboliserer 1970’ernes kvindebevægelses stærke tilknytning til socialismen. 

Pussyhatten

Pussyhat
Design: Louise Gram. Foto: Klaus Rudbæk

Pussyhatten er en pink strikket, hæklet eller syet hue, der bliver syet sammen i toppen, så der dannes ”ører” i hjørnerne. Den blev oprindeligt udviklet af strikdesigneren Kat Coyle efter initiativ fra manuskriptforfatteren Krista Suh og arkitekten Jayna Zweiman, alle fra Los Angeles. Deres ide var skabe et tydeligt visuelt statement ved The Women’s March i Washington D.C. den 21. januar 2017. Marchen var en protest mod den amerikanske præsident Donald Trump og blev gennemført dagen efter hans indsættelse.

Huen gav samtidig kvinder, der ikke havde mulighed for at være fysisk til stede ved demonstration, mulighed for at være politisk aktive. Huen blev navngivet som en protest mod Donald Trumps udtalelse om hans ret til at tage kvinder i kønsdelene. Pussyhatten er siden blevet et ikonisk og globalt symbol for den nye generation af feminister og bruges nu i mange feministiske sammenhænge. 

Opskrift: Strik dit eget kvindetegn

Kvindetegn i strik
Design: Sabine Lemire. Foto: Trine Bukh

Kvindetegnet er et enkelt piktogram, der blot angiver femininitet. Det er taget fra de antikke græsk-romerske astrologiske grafiske tegn og repræsenterer her Venus, hvor det maskuline tegn er tegnet for fra Mars. Det har eksisteret som feminint tegn længe inden feminismen opstod som ideologi, men er ofte blevet brugt i feministiske og kvindepolitiske sammenhænge. Her er kvindetegnet strikket og brugt som udsmykning på et indkøbsnet. Opskriften lyder:  

Slå 50 masker op med begge garner på en rundpind 6. Strik 3 cm rib (1r,1v). Luk maskerne af. Hæft garnets ender.

 Slå 7 masker op på pind 6. strik 10 pinde rib.

Slå 6 nye masker op i starten af de næste to pinde.

Strik 6 pinde og luk de nye masker af i begge sider.

Strik 5 pinde med de resterende 7 masker. Luk maskerne og hæft garnets ender.

Tasken:

Klip to stykker stof på 45 x 32 cm.

Læg de to dele af kvindetegnet på midten af det ene stykke stof og sy det fast langs kanten.

Læg stoffet ret mod ret og sy taskens sider og bund sammen.

Om kilden

Dateret
01.02.2020
Oprindelse
Temaet "Strik, kvinder!" i Sally's nr. 2, 2020
Kildetype
Billedartikel
Medietype
Tekst
Sidst redigeret
20. april 2020
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk

Om kilden

Dateret
01.02.2020
Oprindelse
Temaet "Strik, kvinder!" i Sally's nr. 2, 2020
Kildetype
Billedartikel
Medietype
Tekst
Sidst redigeret
20. april 2020
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk