Bikinitrusse i hønsestrik, ca. 1975

Kilder

Kildeintroduktion:

I 1973 udgav Kirsten Hofstätter (1941-2007), der var aktiv i tidens kvindebevægelse, sin første bog Hønsestrik på sit eget nystartede forlag Hønsetryk. Bogen var et politisk strikkemanifest, der dels gjorde oprør mod de traditionelle stramme strikkeopskrifter og dels indeholdt teknikker og mønstre, der gjorde det muligt for den strikkende at flette politiske motiver som fredstegn og kvindetegn ind i strikketøjet.

I forordet til bogen Hønsestrik blev formålet forklaret:  

  • Hønsestrik er et OPRÅB mod garnfirmaerne, der nægter at udlevere en strikkeopskrift, uden at man samtidig køber det garn der anbefales til opskriften!
  • Hønsestrik er et OPGØR med de sædvanlige strikkebøger, der altid angiver et bestemt garnfabrikat til hver opskrift!
  • Hønsestrik er et OPRØR mod de fastlåsende opskrifter, der ikke får strikkere til at digte og fantasere i strikketøjet!

Stilmæssigt var hønsestrik stærkt inspireret af peruvianske og andre mellemamerikanske tøjmønstre, og dyr og mennesker indgik ofte i figurvalget. Hønsestrik blev umådelig populært i 1970'erne og blev ofte set som den stil, man burde efterstræbe, hvis man var tilhænger af kvinde- eller hippiebevægelsen. Kirsten Hofstätters første bog blev en national bestseller, og i 1974 og 1980 udgav hun to bøger mere om hønsestrik, foruden bogen Kyllingestrik (1977) med hønsestrik til børn. 

På billederne nedenfor ses en hjemmestrikket bikiniunderdel som eksempel på 1970'ernes populære hobby og på hippie-kulturen. Den er strikket i farvet bomuldsgarn og giver et fint indtryk af håndværkets konventioner. Motivvalget indeholder blandt andet en bort med kvindetegn og en med stiliserede kvinde- og mandefigurer. Derudover har den også borter med fisk og ænder, valgt med henblik på at trusserne skulle bæres i forbindelse med svømning. Der findes ingen bikinioverdel til trusserne, hvilket skyldtes den frie krops- og hippiekultur, der blomstrede op i 1970'erne. For strikkeren har en bikinitop derfor været ganske overflødig. 

Forsiden af den hønsestrikkede bikinitrusse
Forside af den hønsestrikkede bikinitrusse. Øverst kvindetegn, derunder kvinde- og mandefigurer og ænder. Foto: danmarkshistorien.dk 

Bagsiden af den hønsestrikkede bikinitrusse
Bagside af den hønsestrikkede bikinitrusse. Øverst kvindetegn, derunder kvinde- og mandefigurer, ænder, fisk og en frø. Foto: danmarkshistorien.dk 

Om kilden

Dateret
1975
Oprindelse
danmarkshistorien.dk
Kildetype
Illustration
Medietype
Illustration
Sidst redigeret
28. april 2015
Sprog
Dansk
Litteratur

Kirsten Hoffstätter: ”Hønsestrik”, Hønsetryk (1973).

Udgiver
danmarkshistorien.dk