Film
I denne film kan du tage til Flensborg med Klaus Tolstrup Petersen, historiker og leder af Den Slesvigske Samling ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig. Her fortæller han om folkeafstemningen den 14. marts 1920, hvor der blev stemt om, hvorvidt Flensborg og 'Mellemslesvig' skulle forblive tysk eller (på ny) blive en del af Danmark.
Det tidligere danske hertugdømme Slesvig var sammen med hertugdømmerne Holsten og Lauenborg blevet afstået til Preussen og Østrig efter det danske nederlag i krigen i 1864, og Danmarks sydlige grænse kom dermed til at gå ved Kongeåen. Ved Freden i Prag 23. august 1866, der afsluttede Den Preussisk-østrigske Krig, blev det i fredsaftalens § 5 bestemt, at Slesvig og Holsten som udgangspunkt skulle forvaltes af Preussen, men at de nordlige distrikter af Slesvig skulle genforenes med Danmark, hvis befolkningen i områderne tilkendegav et ønske herom i en fri afstemning. Forhandlingerne om en sådan afstemning strandede imidlertid allerede i 1868, og i 1878 ophævede Tyskland paragraffen. Fredstraktatens § 5 blev dog også herefter set som et symbol på retten til at blive genforenet med Danmark af dansksindede i Slesvig. Efter 1. verdenskrigs afslutning med Versaillesfreden af 28. juni 1919 blev det fastsat, at den dansk-tyske grænse skulle bestemmes ved folkeafstemning i grænseegnene.
Slesvig blev i den forbindelse opdelt i to afstemningszoner, Nordslesvig (1. zone) og Mellemslesvig (2. zone). Slesvigs største by, Flensborg, lå i den 2. afstemningszone. Afstemningen i zone 1 blev afholdt den 10. februar 1920 og her stemte næsten 75 % for igen at komme til at høre under Danmark. Godt en måned senere, den 14. marts, blev der stemt i zone 2, og her blev valgresultatet en overbevisende tysk sejr - 80 % stemte for, at Mellemslesvig skulle forblive tysk. Efter valget opstod der blandt nogle danskere en forestilling om, at afstemningsreglerne ikke havde været retfærdige og havde favoriseret de tysksindede. Om denne forestilling havde noget på sig, kan du blive klogere på i filmen her.
Filmen er udarbejdet i samarbejde med Den Slesvigske Samling & Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig med støtte fra Sydslesvigudvalget.
Klik på 'CC' og vælg sprog, hvis du vil se filmen med undertekster.
Se flere film i vores filmarkiv.