HØR: Dialekt fra Skovshoved i Nordsjælland

Lydklip

Kildeintroduktion:

Denne dialekt er fra Skovshoved i Nordsjælland nord for København. Indtaleren er født i 1890, og optagelsen er fra 1976. Indtaleren var fiskerkone, og hun fortæller om, hvordan man købte fisk på Gammel Strand i København, når fiskeriet var sløjt og solgte dem videre på Østerbro. Sporvognen blev brugt til at komme omkring, men det var ikke alle, der var begejstret for lugten af fisk, og derfor blev hænderne vasket grundigt inden påstigningen.

Optagelsen er nedskrevet og tillempet nudansk i teksten herunder. Nedenfor teksten ses et oversigtskort med de danske dialektgrupperinger. Dialekten fra Skovshoved tilhører sprogområdet Østsjælland.

    


Transskription:

(...) min mand - når vi selv havde fisken, så solgte vi den selv inde på Østerbro, så havde vi jo kunder. Men når nu det var en tid det var sløjt med fiskeriet, så tog vi ind ved Gammel Strand. Og der købte vi så fisk inde dér fra - fiskehandlerne, og så tog - kørte vi jo [med] sporvognen ud til Østerbro, hvor vi skulle sælge, og dér havde vi, dér gav vi ti øre, tror jeg, for kurven.

Den stod foran hos konduktøren, og så skulle han jo gerne hjælpe os den op på ryg - på nakken (...) Og så havde vi jo vores grønne skørter på og hvide hovedtørklæder og et pænt forklæde sat op, og når vi så - jeg var færdig, det sidste sted skulle jeg jo gerne vaske mine hænder, for jeg var jo bange for at skulle lugte af fisk, når jeg skulle sidde i sporvognen, for det var jo ikke alle at der kunne tåle at der kom en fiskerkone ind. Og da måtte man jo sørge for at man havde en ren lomme at tage for, og så at man ikke lugtede.

Så havde jeg en hvid lomme, at jeg tog på, når jeg var færdig, og så og så tog den anden af, for når nu man blev ved og skulle sælge, sælge fisk, ikke, hos forskellige steder, så skulle man jo gerne vaske sine hænder, når jeg havde flået rødspætterne (...). - Så var man træt, når man kom hjem om aftenen? Åh ja, det var såmænd ikke så slemt. Dér var jo liv og glade dage, det var jo bare [dvs. både] med ramasjang og sådanne (...)

Oversigtskort over dialektgrupperinger
Oversigtskort over dialektgrupperinger.

Lydklip

Oprindelse
Statsbiblioteket, Aarhus
Kildetype
Lyd, Erindring
Medietype
Lydfil
Sidst redigeret
18. september 2009
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk