HØR: Dialekt fra Greve, Hedeboegnen

Lydklip

Kildeintroduktion:

Dialekten her er fra Greve på Hedeboegnen. Indtaleren er født i 1885, og optagelsen er fra 1981. Indtaleren fortæller her om sin tid som vogterdreng. Optagelsen er nedskrevet og tillempet nudansk i teksten herunder. Nedenfor teksten ses et oversigtskort med de danske dialektgrupperinger. Dialekten fra Greve tilhører sprogområdet Østsjælland.

    


Transskription:

(...) da var jo kotymen den gang at man skulle vogte køer - når al sæden var kommet væk fra marken ikke sandt, så skulle køerne, så skulle de slippes, og så skulle de gå løse dér, ikke sandt (...) når så gårdejeren kom ud [om aftenen] og køerne havde samlet sig ude ved landevejen her (...) når så han kom udenfor og begyndte at vinke med armen, så var køerne sgu så kloge, så vidste de [at de] skulle hjem.

Så kunne man lige så godt flytte sig, for så væltede de ind over landevejen, for dér var jo ingen biler den gang. Det var kanske en gang, én [gang] om dagen der kom en motorvogn eller sådan noget man kaldte det for. Men de kørte jo ikke stærkere end hvis vi drenge her oppe i byen vi løb her og legede, der var inne bygget den vej, hvis vi hørte én derude på landevejen, så kunne vi næsten komme ud og stå og se den kørte forbi her, så det var jo inte så meget fart der var på.

Men så vidste køerne at de skulle hjem?. Ja, så vidste de de skulle hjem. Så kunne man sgu ikke styre dem længer. Så var det lige meget om man så havde, man havde jo ellers en vogterpisk, og den skal jeg sgu vise dig nu (...)

Oversigtskort over dialektgrupperinger
Oversigtskort over dialektgrupperinger.

Lydklip

Oprindelse
Statsbiblioteket
Kildetype
Lyd, Erindring
Medietype
Lydfil
Sidst redigeret
18. september 2009
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk