Film
Sønderjyderne festede i sommeren 1920. Euforien ville ingen ende tage. Sønderjyderne havde selv valgt, om de ville høre til Danmark eller Tyskland, og efter 56 lange år kunne nederlaget i 1864 viskes bort, da Sønderjylland omsider vendte hjem til Danmark. De fleste danskere har set de gamle filmoptagelser fra festens højdepunkt, da Christian 10. red over grænsen på den hvide hest flankeret af begejstrede folkemasser og rød-hvide Dannebrog.
Nogenlunde sådan kender danskerne historien om Genforeningen 1920 fra skåltaler og jubilæumsfester. Men forud for festlighederne i sommeren 1920 var foregået et kompliceret politisk spil, der havde ført til splittelse blandt de dansksindede sønderjyder og politikerne i Danmark. Tre forskellige politiske grupperinger, Aabenraa-folkene, Dannevirke-bevægelsen og Flensborg-retningen, kæmpede hver især om retten til at bestemme, hvor den nye grænse skulle gå og på hvilke præmisser. Under den festlige overflade ulmede uenigheder og fjendskaber, der truede med at ødelægge den gode stemning. Og efter festen skulle man atter leve sammen og med den nye grænse, hvor der var efterladt nationale mindretal på begge sider.
Filmen er udarbejdet i et samarbejde mellem HistorieLab og danmarkshistorien.dk og er en del af Aarhus Universitetsforlags udgivelse af 100 danmarkshistorier, der er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.
Klik på 'CC' og vælg 'dansk', hvis du vil se filmen med undertekster.
Se flere film i vores filmarkiv.