Kilder
Kildeintroduktion:
Dette kort viser udbredelsen af sprogene dansk, tysk og frisisk i Sønderjylland eller hertugdømmet Slesvig, og er udgivet af den dansksindede redaktør Peter Christian Koch (1807-1880).
Det sønderjyske område har siden den tidlige middelalder været præget af et møde mellem danske, tyske og frisiske dialekter, mens både tysk og dansk har fungeret som kultur- og skriftsprog. Ved indgangen til 1800-tallet var hertugdømmets befolkning sammensat af forskellige kulturelle og sproglige grupper. Sprog kunne skabe praktiske og sociale skel, men var endnu ikke grundlæggende identitetsbærende.
Tiden efter Wienerkongressen i 1815 blev overalt i Europa præget af en fremvækst af liberale og nationale ideer. Den fremvoksende nationalisme medførte i Slesvig, at forholdet mellem dansk og tysk fik en ny og national betydning. Opmærksomheden rettede sig bl.a. mod sproget, der ikke længere blot var et praktisk værktøj til kommunikation, men også - og især - et kendemærke på sprogbrugerens nationalitet. I takt med at sproget kom i centrum for de gryende nationale identiteter, opstod også et behov for at undersøge de komplicerede sprogforhold i landsdelen og kortlægge udbredelsen af hhv. dansk, tysk og frisisk.
Peter Christian Koch var bondefødt fra egnen omkring Gram og kom i lære som købmand i Haderslev. Her blev han engageret i den nationale sag for at styrke danskheden, og i 1838 var han medstifter af Dannevirke og bladets første redaktør. Bladet voksede i 1840'erne til at blive et samlingspunkt for den dansksindede bevægelse i landsdelen, men i 1850'erne medførte uoverensstemmelser om den redaktionelle linje, at P.C. Koch solgte bladet og flyttede til København.
P.C. Kochs sprogkort over hertugdømmet Slesvig i 1839 må anses som et svar til udgivelsen af Franz Geerz' (1816-1888) tilsvarende sprogkort fra 1838. De to sprogkort afviger på nogle punkter fra hinanden.
Udkast til et Sprog-Kort over Hertugdømmet Slesvig eller Sønderjylland
Inddeling
Dansk Almuesprog med dansk Kirke- og Skolesprog 110.213 Indbyggere
Dansk Almuesprog med afvexlende dansk og høitydsk Kirke- og Skolesprog 23.392 Indbyggere
Dansk Almuesprog med høitydsk Kirke- og Skolesprog 10.630 Indbyggere
Blandet dansk og plattydsk Almuesprog med høitydsk Kirke- og Skolesprog 47.207 Indbyggere
Plattydsk Almuesprog med høitydsk Kirke- og Skolesprog 119.935 Indbyggere
Frisisk Almuesprog med høitydsk Kirke- og Skolesprog 26.815 Indbyggere
i alt 338.192 Indbyggere
Anmærkninger
a. Sproget i Retsforhandlingerne er overalt tydsk paa de Destrikter nær, som henhøre under Riber Amt.
b. Christiansfeld har ingen farve, da den, ifølge dens Natur, ikke vedkommer nærværende Folkesag.