HØR: Dialekt fra Varnæs Sogn i Sønderjylland

Lydklip

Kildeintroduktion:

Dialekten her er fra Varnæs Sogn mellem Aabenraa og Sønderborg i Sønderjylland. Indtaleren er født i 1892, og optagelsen er fra 1974. Indtaleren fortæller om gammeldags bagning med surdej og brændeovn. Optagelsen er nedskrevet og tillempet nudansk i teksten herunder. Nedenfor teksten ses et oversigtskort med de danske dialektgrupperinger. Dialekten fra Varnæs Sogn tilhører sprogområdet Øst- Sønderjylland.

    


Transskription

Det var jo om bagning i gamle dage, jeg ville fortælle lidt. Og det var (...) det var jo en bægt [1] rug, der blevet vejet, på en 80 til 100 pund, der blev bagt hver gang, sådan (...) af det kvantum. Og det blev malet oppe på den gamle mølle. Og så blev det dagen før det skulle bages, blev det jo syret. Dejen blev æltet, og der kom en syring i [2]

Det var en syring, der var opbevaret fra sidste gang, der var blevet bagt. Den havde stået i kælderen og været pakket ind og var jo selvfølgelig passende til at syre med. Og så blev det (...) særlig på vinterdage, da blev det forfærdelig godt tildækket, da (...) det måtte jo ikke fryse. Og så dagen efter så skulle der jo fyres i ovnen. Den havde for det meste [fået] lagt noget i om aftenen, for så var det jo nemmere at tænde op om morgenen. Og så blev der jo fyret med hakkede tjørn, og nogle favnestykker [3] blev jo også brugt. Særlig når der skulle bages til jul, skulle der temmelig meget favnetræ i for at få bunden [4] godt varm. 

Oversigtskort over dialektgrupperinger
Oversigtskort over dialektgrupperinger.


Ordforklaringer m.m. 

[1] dvs. så meget der skal bruges til én bagning

[2] surdej

[3] brændestykke

[4] bunden af ovnen, hvor brødene skulle stilles ind 

Lydklip

Oprindelse
Statsbiblioteket, Aarhus
Kildetype
Lyd, Erindring
Medietype
Lydfil
Sidst redigeret
18. september 2009
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk