HØR: Dialekt fra Skellerup på Østfyn

Lydklip

Kildeintroduktion:

Dialekten her er fra Skellerup på Østfyn. Der optræder to personer på optagelsen. De er født i 1874 og 1855, og optagelsen er fra 1961. Indtalerne fortæller om en sommer, hvor man slog hø om natten, fordi det var for varmt om dagen. Optagelsen er nedskrevet og tillempet nudansk i teksten herunder. Nedenfor teksten ses et oversigtskort med de danske dialektgrupperinger. Dialekten fra Skellerup tilhører sprogområdet Østfyn.

    


Transskription:

Kan du så huske den gang, at at der var nu sådan en varme den gang, mere som det er nu. Der var meget mere sommer. Og så havde vi den made [dvs. eng] der var dér nede i Mortensbæk. - Nå, ja. - Og den skulle slås. Da var din bror Hans den gang. - Nå. - Og det kan du da nok huske, at I slog den dér nede om aftenen, gik der nede om aftenen. Nå, ja, det kan jeg nok huske.

Ja, det foregik der om aftenen og om natten (...) ja og så nabokarlen og pigen de skulle komme der ned óg - ja, ja. - Og du bagte æbleskiver, og så, så havde de gammelt øl med, lige så meget de kunne drikke. Og så ved jeg ikke, om I havde en solbærtår [1] med derned óg, det kan jeg ikke huske redelighed på rigtigt, men jeg ved da, at I har sådan moret jer dernede om natten til så var I færdige dér nær klokken var tolv eller sådan noget, så var det jo blevet slået af. - Den var vist flere. - Ja, men se, det det kunne de gøre foruden (at) få betaling for det, det var nu bare at få dér en bitte sjov og så det dér dér, det gjorde de sørme ikke nu [2]. Nej. 

Oversigtskort over dialektgrupperinger
Oversigtskort over dialektgrupperinger.


Ordforklaringer m.m.

[1] solbærtår: solbærsaft med snaps.

[2] dvs. det ville man ikke gøre idag.

Lydklip

Oprindelse
Statsbiblioteket, Aarhus
Kildetype
Lyd, Erindring
Medietype
Lydfil
Sidst redigeret
18. september 2009
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk