Artikler
Håndboldspillet er opfundet i 1897 i Danmark – sandsynligvis det første sted i verden – af henholdsvis R.N. Ernst (1872-1937), ansat ved skolevæsenet i Nyborg, og Holger Nielsen (1866-1955), ansat ved Ordrup Latin- og Realskole. Det er således begyndt som et skolespil. Håndboldspillet har senere bredt sig verden over og spilles i dag ud over i Europa i såvel Asien, Afrika som Sydamerika. Danmark har fra begyndelsen været blandt de mest fremtrædende lande inden for både herre- og kvindehåndbold.
Spillets begyndelse, 1900-1920
Håndbold var i udgangspunktet et spil for drenge, men det blev hurtigt en sportsgren for mænd, og snart efter også for piger og kvinder. De første håndboldkampe i Danmark blev for både mænds og kvinders vedkommende spillet i årene 1900-1910 i bl.a. København, Randers og Fredericia. Omkring 1920 var der tale om tre former for håndboldspil: indendørs 7-mands, udendørs 7-mands og udendørs-11 mands. Af disse blev interessen for 11-mandsspillet udendørs stadig mindre, selv om det var den version, man konkurrerede i internationalt. Tyskland var her foregangsland og så heri et tysk nationalt alternativ til det engelske 11-mands fodboldspil. De to andre versioner var derimod i kraftig vækst i Danmark.
Håndbold på græs ved Vestereng i Aarhus i forbindelse med DUI-lejr (De Unges Idræt). Foto: Børge Venge 1954, Aarhus Stadsarkiv
Spillets udbredelse, 1920-1970
Den første håndboldturnering i Danmark blev afviklet i sommeren 1921 som en turnering i Idrætshuset i København. Denne turnering havde deltagelse af 15 hold, der repræsenterede 10 foreninger. Med undtagelse af et hold fra Helsingør kom alle hold fra København og var tilknyttet skoler og højere læreanstalter.
I mellemkrigstiden blev spillet udbredt til provinsen, herunder også til landsbyerne, hvor det blev et populært spil for kvinderne, mens det for mændenes vedkommende måtte konkurrere med fodbold. På landet indgik spillet i de folkelige idrætsorganisationers konkurrencer. Dansk Håndbold Forbund blev stiftet i 1935.
Kvindehåndbolden indledte en Danmarksturnering så tidligt som i 1936 med en entydig københavnsk dominans. Herrerne fulgte efter i 1946, hvor der også var en københavnsk overvægt.
Først i 1951 lykkedes det Helsingør IF at vinde Danmarksturneringen som den første klub uden for hovedstaden. I 1954 blev Tarup fra Odense den næste provinsklub, som vandt. Herefter var Danmarksmesterskabet den næste halve snes år stort set et Aarhus-anliggende. Aarhus havde på dette tidspunkt hele fire hold i 1. division. I det hele taget har Danmarksmesterskabet siden ca. 1970 gennemgående været et provinsanliggende med dominans af hold fra Jylland hos både kvinder og mænd.
Anja Andersen og Tonje Kjærgaard i omfavnelse ved VM i Østrig i 1995, hvor det danske kvindelandshold i håndbold vandt bronzemedaljer. Foto: DHF
Håndbold siden 1970: Kommercialisering og professionalisering
Omkring 1970 blev der indført nye træningsmetoder, der lagde vægt på hård fysisk træning. Samtidig blev der indført stadig mere raffinerede spilsystemer, der har truet med at fjerne de overraskende og uforudsigelige spilpræstationer, der ellers var et kendetegn for spillet.
I dag er håndbold stadig et spil, der af hovedparten af udøverne bliver dyrket som en amatøridræt og som en fritidsbeskæftigelse. Det er en af de store sportsgrene i Danmark med op mod 200.000 spillere. Udendørsspillet er stort set forsvundet siden 1970’erne, og håndbold udøves nu først og fremmest i de mange danske sportshaller.
På eliteplan indgår spillet som en del af underholdningsindustrien og oplevelsesøkonomien; spillerne er professionelle og har håndboldspil som deres lønarbejde. Kommercialiseringen af håndboldspillet på klubplan førte i 2000’erne og 2010’erne til nye klubkonstellationer, herunder Slagelse DT på kvindesiden og AG København på herresiden, hvilket både udfordrede og udviklede håndboldligaernes sportslige niveau og økonomiske potentiale.
Internationalt har dansk håndbold høstet store triumfer. På klubplan har Slagelse FH/DT og Viborg HK vundet kvindernes Champions League seks gange mellem 2003/04 og 2009/10. Det bedste danske resultat i Champions League på herresiden er AG Københavns tredjeplads i 2011/12.
Kvindelandsholdet har vundet guld ved europamesterskaberne i henholdsvis 1994, 1996 og 2002, guld ved verdensmesterskaberne i 1997 og guld ved OL 1996, 2000 og 2004. Herrelandsholdet har vundet guld ved europamesterskaberne i 2008 og 2012 og guld ved OL i 2016.
I 2019 vandt herrelandsholdet for første gang verdensmesterskaberne i håndbold. Turneringen blev afviklet i Danmark og Tyskland. Spillemæssig overlegenhed og hjemmebanefordel var med til at sikre det danske landsholds sejr.
Herrelandsholdet vandt sit andet verdensmesterskab ved VM i 2021. Mesterskabet blev afholdt i Egypten, hvor Danmark den 31. januar spillede finale mod Sverige og vandt med målscoren 26-24.
Det danske kvindelandshold sluttede et succesfuldt 1996 af med EM-guldmedaljer på hjemmebane. Tidligere på året var det også blev til guldmedaljer ved OL i Atlanta. I forgrunden ses Tonje Kjærgaard, Janne Kolding og Anja Andersen. Foto: DHF
Danmark i den olympiske håndboldturnering
Det danske kvindelandshold i håndbold har deltaget ved OL fire gange. Kvindelandsholdet deltog for første gang i Atlanta i 1996, hvor holdet cementerede, at det var en del af verdenseliten inden for kvindehåndbold. ’De jernhårde ladies’ (et tilnavn de fik efter en sponsoraftale med fagforbundet Dansk Metal) med profiler som Anja Andersen (1969-), Camilla Andersen (1973-) og Susanne Munk Lauritsen (1967-) under ledelse af landstræner Ulrik Wilbek (1958-) vandt finalen over de dobbelte olympiske mestre fra Sydkorea. Finalen, der foregik den 3. august 1996 om natten, har præget kollektive erindringer om danske håndboldpræstationer ved OL og andre mesterskaber siden da.
Ved OL i 2000 i Sydney og i 2004 i Athen var Jan Pytlick (1967-) landstræner. Efter endnu en dramatisk finale, hvor de danske spillere ført an af fløjspilleren Anette Hoffmann (1971-) leverede et comeback mod de ungarske modstandere, vandt Danmark sin anden olympiske guldmedalje i kvindehåndbold i Sydney. Ved OL i 2004 var finalemodstanderen endnu en gang Sydkorea. Finalen blev afgjort på straffekast, hvor Henriette Mikkelsen (1980-) scorede på det afgørende kast. Den seneste danske deltagelse ved OL i kvindehåndbold var i 2012, hvor Danmark fik en 9.plads.
Det danske herrelandshold har deltaget ved OL syv gange. Ved OL i Los Angeles i 1984 blandede herrerne sig for første gang i topstriden. Det danske hold - med tilnavnet ’Bolsjedrengene’ pga. deres rød- og hvidstribede spilletrøjer - fik ved denne lejlighed en fjerdeplads. Placeringen skal dog ses i lyset af, at Sovjetunionen og Østblokken, der traditionelt set havde været stærke i herrehåndbold, boykottede turneringen pga. koldkrigskonflikter.
I 2016 vandt det danske herrelandshold guld ved OL i Rio. Danskerne havde problemer i det indledende gruppespil, hvor det blev til nederlag til Frankrig og Kroatien. Men i finalerunden fandt det danske hold formen. I finalen blev det til en sejr på 28-26 over de franske verdensmestre i en kamp, hvor verdens bedste håndboldspiller fra 2015, Mikkel Hansen (1987-), førte an med otte scoringer.