Holger Kapel: Korssting med motiver fra sports- og friluftslivet, 1933

Kilder

Kildeintroduktion:

I 1920'erne og begyndelsen af 1930'erne blomstrede det danske sports- og friluftsliv op, og overalt i landet blev der oprettet sportsforeninger og bygget vandrehjem.

Årsagerne til denne udvikling var især, at den daglige arbejdstid i 1919-20 blev nedsat til 8 timer, og at reallønnen og den gennemsnitlige husstandsindkomst steg.  Det gav langt flere danskere tid og mulighed for at dyrke sport og søge ud i naturen. Cyklen blev således også allemandseje.

Den nye fritids- og sportsdyrkelse kom til at påvirke og inspirere andre dele af livet og kulturen. Danske kunsterne blev optaget af at afbilde den sunde og aktive krop, og sportsreportager om bl.a. de danske svømmepiger fik store dele af befolkningen til at sidde klistret til radioen.

Selv håndarbejdsmotiver blev påvirket af den nye krops- og friluftsdyrkelse, som Holger Kapels korsstingsdiagrammer er fine eksempler på. Holger Kapel (1896-1979) var kunstner og en del af det kulturradikale miljø i 1930’erne.

Diagram til Adam og Eva ved kundskabens træ
Diagram til Adam og Eva ved kundskabens træ. Særligt Adam-figuren er et tidstypisk eksempel på mandsidealet, hvor man i landets skoler, blade og foreninger havde fokus på den sunde og rette krop formet af gymnastik og friluftliv.

Diagram til forskellige motiver knyttet til friluftslivet ved å, fjord og hav
Diagram til forskellige motiver knyttet til friluftslivet ved å, fjord og hav. Holger Kapel gør opmærksom på at de angivne motiver kan bruges både sammen og hver for sig. Fx kan den øverste linje af vildænder bruges selvstændigt som en bort på en dug.

Diagram til et fodboldtæppe
Diagram til et fodboldtæppe. Holger Kapel forslår tæppet broderet med 5 farver, og at spillerne placeres med større afstand end bogens format har tilladt i diagrammet. I Politikens anmeldelse af bogen bliver særligt dette mønster rost: "Navnlig en Fodboldkamp fortjener at fremhæves, her er baade Tilskuere og Spillere fremstillet med meget livfulde Bevægelser i de lidt stive Korssting, og det vil kunne blive af overmaade munter Virkning med gode Farver. Et saadant Tæppe vil Mødrene have Glæde af at sy til deres Drenges Stue. Holger Kapel fortjener en stor Sukces paa sine moderne Korssting" (Politiken 19. oktober 1933). 

Om kilden

Dateret
1933
Oprindelse
Holger Kapel: Moderne Korssting hefte 2 - Korssting med motiver fra sports- og friluftslivet. Udgivet af Bernhard E. Kleins Forlag 1933 med støtte fra Ny Carlsbergfondet.
Kildetype
Illustration
Medietype
Illustration
Sidst redigeret
27. februar 2017
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk