Fritids- og ungdomsliv i 1930’erne

Temaer

I dette tema er samlet en række kilder bestående af forskellige lydklip, der omhandler ungdoms- og fritidslivet i Danmark i 1930’erne.

Du kan eksempelvis høre en reportage fra et ungdomsherberg (vandrerhjem) i Risskov ved Aarhus, hvor der afholdtes ugentlige lavsaftener med underholdning, et interview med formanden om fritidsaktiviteter for handels- og kontorfolk i et ungdomshus med 1500 medlemmer og et interview fra 1930’erne med borgmesteren i Slagelse om hans syn på ungdommen.

Der er også lydklip med fokus på uddannelsesområdet, heriblandt interviews med to gymnasieelever om blandt andet årets studentereksamen og en reportage om 1930’ernes gymnasieforeninger, hvor der afholdtes diskussionsaftener om tidens politiske emner, foredrag og digtoplæsninger.  Derudover kan du høre en reportage om aftenundervisning, hvor tre unge mænd diskuterer den undervisning, de modtager på henholdsvis handelsskolen, teknisk skole og den frivillige aftenskole. Endelig er der et interview med en lærerinde på en husholdningsskole, der beskriver nødvendigheden af, at uddannelsen som husassistent ikke kun er praktisk, men også teoretisk funderet.

For de sportsinteresserede er der endvidere lydklip om interessen for motorsport og om svømmeren Ragnhild Hveger, der vandt sølv ved OL i Berlin i 1936.