HØR: Svømmeren Ragnhild Hveger vinder sølv til OL i Berlin 15. august 1936

Lydklip

Kildeintroduktion:

Gunnar 'Nu' Hansen (1905-1993) rapporterer her fra OL i Berlin i 1936, hvor den danske svømmer Ragnhild Hveger (1920-2011), også kendt som 'Den Gyldne Torpedo', fik sit internationale gennembrud med sølv i 400 meter crawl. Ragnhild Hveger var en svømmer i international særklasse, og i 1996 blev hun kåret til århundredets sportskvinde i Danmark.

    

Transskription:

De to amerikanske damer synes at være glimrende svømmende. De ligger side om side. Og Ragnhild er nu ved at tabe en smule terræn igen. Hun er ved at nå ned på tredjepladsen, men der er igen forskel mellem de fire første, eller så godt som ingen, i hvert fald kun en halv meter, og det kan lille Ragnhild sagtens nå at få ind i spurten.

Vejret i dag er glimrende, solen skinner i modsætning til i går, hvor det øsede ned fra morgen til aften. Nu er vi ved at nå op til 250 meter. Ragnhild Hveger vendte som første, og Wingard[1] som anden, Mastenbroek[2] som tredje, og Petty[3] som fjerde dame. Mellemtiden for 200 meter var for Ragnhild Hveger 2 minutter 40,2 sekunder. Nu synes der at blive noget spredning i feltet. [Lydudfald].

Nu når vi op til 300 meter. Nu vendte Ragnhild Hveger. Nu Mastenbroek og nu Wingard. Og nummer fire og fem, en tre-fire meter efter de tre forreste damer, ligger den brasilianske dame Coutinho[4] og Petty fra USA. Nu går det løs på 350 meter. Det ser ud til at blive en rasende kamp. Nu når Wingard og Mastenbroek op igen på højde med lille Ragnhild Hveger.

Nu mangler der kun 75 meter i løbet. Vi er ved at nå op til den sidste vending, før det går løs på den sidste spurt. De danske tilskuere råber ned til lille Ragnhild: ”Ragnhild, Ragnhild”. Og det ser ud som om, hun hører råbet. Her er hun ved at nå op til de sidste 50. Nu vendte hun først. Og nu Mastenbroek. Og nu Wingard. Og nu går det løs på de sidste 50 meter. Nu spurter lille Ragnhild. Hendes arme og ben går ligesom stempelslag. Hun pisker vandet til skum dernede. Der står en rasende spurt. Lille Ragnhild er en halv meter foran. Vi må håbe, hun kan holde det. Mastenbroek ser hen på hende. Der er en halv meters forskel. Lille Ragnhild pisker vandet til skum dernede. Ih hvor er det spændende.

Nu kommer Mastenbroek op på siden af hende. Det er en rasende spurt. Nu er de side om side. Der er kun 10 meter tilbage og Mastenbroek [utydeligt]. Hun bliver passeret. Lille Ragnhild er kun nummer to. Og nu er Mastenbroek inde. Og nu Ragnhild. Og som nummer tre Wingard.


Ordforklaringer:

[1] Lonora Wingard (1911-2000) fra USA.

[2] Rie Mastenbroek (1919-2003) fra Holland.

[3] Mary Lou Petty (1915-2014) fra USA.

[4] Piedade Coutinho (1920-1997) fra Brasilien.