Lydklip
Kildeintroduktion:
Denne dialekt er fra Kirkerup på Sydvestsjælland. Indtaleren er født i 1918, og optegnelsen er fra 1974. Indtaleren fortæller kyndigt om, hvordan man laver blodpølse, når grisen er slagtet. Optagelsen er nedskrevet og tillempet nudansk i teksten herunder. Nedenfor teksten ses et oversigtskort med de danske dialektgrupperinger. Dialekten fra Kirkerup tilhører sprogområdet Vestsjælland.
Transskription:
(...) og så tager jeg ellers, når han skyder grisen og stikker den, så er jeg jo ude og tage blodet. Og så rører man jo lidt i det, indtil det sådan er blødt godt op. Og så står det til dagen efter. Og så har jeg jo, har jeg så tar[me] - ja så kommer man så fedtegrever i, skærer ud noget af flommen og skærer ud i firkanter og kommer i, og så kommer der allehånde og peber og sukker og rosiner, og så kan man godt skære æh lidt æbler ud i små stykker hvis man har det og komme i, og så så kommer jeg det i tarme.
Og og så bliver det så kogt i bryg[ge]kedelen (...) men så i mellemtiden har man jo kogt hovedet og indvoldene, når man laver sylte og finker. Så bliver der det her gode suppe. Og dér, dér skummer man noget, og sier, og kommer i, tillige med mælk. Man kommer mælk i blodpølsen også.
Jo, og så i det vand at man altså har kogt hovedet og det i, dér koger man blodpølsen i (...) Så har jeg sådan en zinkbalje, en stor zinkbalje. Den går jeg ned æh og henter noget hø [i], nede i, i - oppe på loftet (...) og så lægger jeg det ned i den. Og så tager jeg et stykke gråt papir og lægger ned - i - oven på høet. Og så lægger jeg pølserne dér ned, og så drysser dem med salt. Og så lægger jeg papir over, og så et gammelt tæppe - over - og så står de der en halv time. Så er de lige så sorte. Og, og pølseskindet det er lige så det sprækker. Det smager så godt.