"Vegetarer" satiretegning i Blæksprutten, 1894

Kilder

Kildeintroduktion:

Voksne mennesker der ikke spiste kød var åbenbart en ganske latterlig tanke for de fleste i 1890'erne. I hvert fald udtrykker Axel Thiess ikke megen respekt for vegetartankegangen i denne tegning fra Blæksprutten 1894, hvor "Vegetarianerne", der har spist på restaurant Nimb, ikke er blevet mætte og derfor forgriber sig på Tivolis havebrugsudstilling.

Julehæftet Blæksprutten udkom første gang i 1889, og er den dag i dag stadig et populært humoristisk årsskrift. Blæksprutten udkom oprindeligt på Ernst Bojesens forlag, hvor det erstattede årshæftet Oldfux, der var udkommet siden nytår 1880/81. 

Vegetarer i Tivoli, satiretegning i Blæksprutten 1894
Satiretegning af vegetarer i Tivoli fra 1894. Fra: Blæksprutten


10. aug.: Vi har flere Vegetarianere her til Lands, end man skulde tro. Ved Havebrugsudstilling i Gaar blev Nimbs Vegetarianermiddag revet bort. Men den var nu ogsaa lækker. Menuen lød saaledes: Raigræs med stuvede Gullerødder, Persille au naturel, Kartoffelfilé med Oliven, stegte Agurker med stuvede Asier og ublandet Frugt. Allerede Kl. 5 var der ikke en Stump Græs mere at faa hos den populære Kammerraad – og Vegetarianerne græd ligefrem af Sult. Efter Samraad med Komiteen, Tivolis Bestyrelse og Foreningen til Planternes Beskyttelse besluttede man da at slippe Vegetarianerne løs i haveudstillingen, hvor de tilbragte en sjældent nydelsesrig Eftermiddag.