Kilder
Kildeintroduktion:
Tidsskriftet Kvinden og Samfundet udgav i 1974 som led i ligestillingskampen disse ti bud for kvinder, der skulle hjælpe kvinder i opgøret med den traditionelle kvindeopfattelse og konservative kønsroller.
Fra slutningen af 1960'erne gjorde forskellige grupper af kvinder i stigende omfang oprør mod den traditionelle kvindeopfattelse, og således blev 1970'erne og 1980'erne en periode præget af debatter om kønsroller og ligestilling. Kvinders erhvervsdeltagelse var i efterkrigstiden steget markant, hvilket efterhånden førte til krav om ligeløn og diskussion om fordelingen af arbejdet i hjemmet. Et andet tema, der fyldte meget i perioden, var den kvindelige seksualitet, og det resulterede i et øget fokus på kvindeligt begær samt kvinders interesse for og selvbestemmelse over egen krop. Disse emner kommer alle til udtryk i de ti kvindebud nedenfor.
Kvinden og Samfundet er siden tidsskriftets oprettelse i 1885 blevet udgivet af Dansk Kvindesamfund for at oplyse og skabe debat om kvinders stilling i Danmark.
Tidsskriftet Kvinden og Samfundets "Ti bud for kvinder" i ligestillings- og frigørelseskampens navn blev bragt på forsiden af majudgaven, 1974. Fra: Dansk Kvindesamfund
Ti bud for kvinder
- Du må ikke have nogen guder, som gør dig lille og usikker.
- Du må ikke misbruge dig selv som kvinde.
- Du må gå ind for at skaffe dig hviledage, men du skal ikke hvile dig i ægteskabet for at undgå ansvar.
- Ær din far og din mor, men lad dig ikke udnytte som kvinde til at have større ansvar for dem end dine brødre har.
- Du skal slå gamle tanker og fordomme ihjel.
- Hvis du går ind i ægteskabet, må du ikke gøre det for at blive forsørget, du skal agte og ære både dig selv og manden som ligeværdige mennesker, og dele pligter og glæder med ham.
- Du må ikke stjæle, specielt ikke andre kvinders selvfølelse.
- Du må ikke lyve, specielt ikke om din lykke som undertrykt kvinde.
- Du skal arbejde efter evne og forlange ordentlig løn for dit arbejde.
- Du må gerne begære mænd, men kun mænd, som respekterer dig som menneske.