Marselis-slægten og herregårdene omkring Aarhus

Film

Det ca. 13 km2 store sammenhængende skovområde syd for Aarhus, der udgør Marselisborgskovene, er blandt de mest besøgte skove i Danmark. Derudover ligger regentens sommer- og juleresidens Marselisborg Slot også i byen, og omkring 1000 unge går på Marselisborg Gymnasium. Men hvem er denne Marselis, der har lagt navn til det hele?

Da Danmark tabte den anden Karl Gustav-krig (1658-1660), var landet ved fredsafslutningen i maj 1660 ødelagt og dybt forgældet efter i årevis at have fået våbenleverancer, kreditter og lån til krigene mod svenskerne fra bl.a. store udenlandske handelshuse. Den danske krones største kreditor var den hollandske storkøbmand Gabriel Marselis (1609-1673).

Efter krigen måtte Frederik 3. (født 1609, regent 1648-1670) sælge ud af kronens besiddelser for at dække statens enorme gæld. Og da Marselis-slægten var blevet den danske stats største kreditor, betød det, at de i løbet af nogle år blev de største jordbesiddere i Danmark. Marselis-familiens betydning er tydeligst i Aarhus, hvor den i løbet af en årrække kom til at eje fem store herregårde syd og vest for byen. Det var herregårdene Constantinsborg, Marselisborg, Moesgaard, Vilhelmsborg og Østergaard.

I denne film kan du se og høre Mikael Frausing, ph.d. og museumsinspektør, fortælle om Marselis-slægtens tilstedeværelse i og omkring Aarhus, samt hvad der skete med de mange herregårde, der engang var i slægtens eje.  

Klik på 'CC' og vælg 'dansk', hvis du vil se filmen med undertekster.

Få overblik over alle vores film i filmarkivet.