Kilder
Kildeintroduktion:
I 1500-tallet havde en lille del af befolkningen blandt de rigeste i samfundet råd til at leve i umådelig luksus. Dette kom blandt andet til udtryk ved den måde, de fejrede mærkedage som bryllupper. Nedenfor ses en fortegnelser over, hvilke luksusvarer der blev brugt ved et fornemt bryllup i ca. 1550. Hvem der blev gift, og hvor brylluppet blev holdt er desværre ukendt.
Opgørelsen over forbruget viser, hvilke mad- og drikkevarer der skulle til for at beværte ca. 300 bryllupsgæster. Mængderne af disse varer vidner om en luksus, der kun var få mennesker forundt. Det vides desværre heller ikke, hvem der har forfattet listen, eller hvem der har brugt den, men det var utvivlsomt et bryllup hos en adelig familie.
Fortegnelsen over forbruget ved brylluppet var bevaret i det Kongelige Arkiv, men blev optrykt i Danske Magazin i år 1750 sammen med en fortegnelse over forbruget ved adelsmanden Tyge Brahes bryllup med Magdalene Krognos ca. 1503.
Herunder foreligger fortegnelsen fra ca. 1550 først i den oprindelige ordlyd gengivet i Danske Magazin og dernæst i en udgave, hvor sproget og stavningen er moderniseret af redaktionen på danmarkshistorien.dk.
Fortegnelsen som originalt optrykt:
Register paa Fetalli, Ørtther, oc andett, huis som giøres Behoff till en Brøllupes Kost, beregnendes paa en tre hunder Heste.
Øxenn | XXIIII. |
Faar oc Lam | LXXX. |
Gies | 150. |
Høns | 200. |
Grise | XXIIII. |
Suinn | XXIIII. |
Ornner | 2. til Bigad. |
Raaer oc Harer, dett meste man kand bekomme. | |
Flesk | LXXX. Siider. |
Egg | 500. |
Huedemiell | IIII. Skieper. |
Smør | 2. Tønder. |
Lønborig Salt | 2. Tønder. |
Edicke | III. Tønder. |
Agerhønns, cm dy ere at bekomme. | |
Perrer | 2. Tønder. |
Ebell | 2. Tønder. |
Aall, Torsk oc Siildt, tenker I selff till, hvad Behoff giøris. | |
Ferske Geder, Karudser, oc anden leffuendis Sø-fisk, efter som Behoff giøris. | |
Ørter oc Krudt. | |
Inngefeer | XII. Pundt. |
Peber | VII. Pund. |
Nillichen | I½ Pund. |
Safran | I. Pundt. |
Muschat Blomer | VIII. Lodt. |
Kaniell | I. Pund. |
Sucker | LIIII. Pund |
Mandell | XXII. Pundt. |
Riis | XXIIII. Pundt. |
Suedscher | LXX. Pundt. |
Rosinner | I Korff. |
Fiigen | I Korff. |
Smaa Rosinner | VI. Pundt. |
Olliiffuer, Lemonen, Cappers, tencke I vel selff till, hvad Behoff giøris. | |
Hus Blassen | I½ Pundt. |
Løg, Røder oc Roffuer, tencker I vel selff till, hvad Behoff giøris. | |
Strø-Sucker aff thedt smaa brogitt, som skal paa Moesz III. eller IIII. Skrinne. | |
Confectt, som skal paa Brudhuset oc Salliith udtaff alle handt Slaffue XXIIII. Skrinne. | |
Viin | XVI. Ammer. |
Frandsoes Vinn eller phøto | IIII. Ammer. |
Hamborrig Øll | XVI. Tønder. |
Rodstocker Øll | IIII. Lester. |
Priødssing | IIII. Fadt. |
Miød | I. Lest. |
Danskt Øll, tencke I vell selff till, hvadt Behoff giøres. |
Fortegnelsen i en sprogligt moderniseret udgave udarbejdet af redaktionen på danmarkshistorien.dk:
Register over fetalje[1], krydderier og andet, som gøres behov til en bryllupsmiddag, beregnet på en tre hundrede heste[2].
Okser | 24 |
Får og lam | 80 |
Gæs | 150 |
Høns | 200 |
Grise | 24 |
Svin | 24 |
Orner | 2 til bigad[3] |
Råer og harer, det meste man kan bekomme. | |
Flæsk | 80 sider |
Æg | 500 |
Hvedemel | 4 skæpper[4] |
Smør | 2 tønder[5] |
Lønborgsalt[6] | 2 tønder[7] |
Eddike | 3 tønder[8] |
Agerhøns, så meget der er at bekomme. | |
Pærer | 2 tønder |
Æbler | 2 tønder |
Ål, torsk og sild, tænker I selv til, hvad behov gøres. | |
Ferske geder, karusser, og anden levende søfisk, efter som behov gøres. | |
Urter og krudt[9]: | |
Ingefær | 12 pund[10] |
Peber | 7 pund |
Nelliker | 1½ pund |
Safran | 1 pund |
Muskatblommer | 8 lod[11] |
Kanel | 1 pund |
Sukker | 54 pund |
Mandler | 22 pund |
Ris | 24 pund |
Svesker | 70 pund |
Rosiner | 1 kurv[12] |
Figner | 1 kurv |
Små rosiner | 6 pund |
Oliven, citroner, capers, tænke I vel selv til, hvad behov gøres. | |
Husblas | 1½ pund |
Løg, rodfrugter og roer, tænker I vel selv til, hvad behov gøres. | |
Strøsukker af det fine brogede, som skal på mos. 3 eller 4 skrin.[13] | |
Konfekt, som skal på brudehuset[14]og salen af allehånde slags. 14 skrin. | |
Vin | 16 ammer[15] |
Fransk vin eller phøto[16] | 4 ammer |
Hamborgsk øl | 16 tønder[17] |
Rostocksk øl | 4 læster[18] |
Pryssing[19] | 4 fade[20] |
Mjød | 1 læst |
Dansk øl, tænker I vel selv til, hvad behov gøres. |
Ordforklaringer m.m.
[1] Fetalje: Fødevarer, levnedsmidler.
[2] Heste er her en måde at tælle gæster på.
[3] Bigad: en ret med svinekød. Nogle gange lavet af svinebug.
[4] Skæppe: et kornmål, der indtil slutningen af 1600-tallet varierede afhængigt af kornsort og geografisk område. I Skåne brugte man et skæppemål, der var større end mange andre steder på 27,34 liter. Ved kongelige forordninger fra 1683 og 1693 blev en skæppe korn fastlagt til 17,4 liter. Mange andre mål end skæppen varierede fra område til område og blev først standardiseret samtidig med skæppen. Derfor er de følgende målangivelser de bedst mulige tilnærmelser.
[5] En tønde smør vejede i 1625 14 lispund. 1 lispund = 16 pund = 8 kg.
[6] Lønborgsalt: Formentlig salt udvundet omkring Lüneburg i Tyskland, hvor der var en stor saltproduktion.
[7] I ca. 1640 har en tønde salt været ca. 105 liter.
[8] Formentlig det samme som en øltønde, hvilket var 131,6 liter i 1683.
[9] Krudt: krydderier, krydderurter.
[10] Pund: vægtmål. Vægten kan variere, men en københavnsk standard var ca. 496 gram.
[11] Lod: vægtmål. 1 pund = 32 lod.
[12] Kurv: vægtmål. I 1640 var en kurv ca. 50 pund.
[13] Skrin er ikke et fast mål, men angiver formentlig bare, at der er tale om en lille, pyntet beholder.
[14] Brudehuset: en separat bygning, hvor brudeparret tilbragte bryllupsnatten. Hvis ikke der fandtes en sådan separat bygning tilbragte de natten i et brudeværelse.
[15] Amme: mål for flydende varer, især vin. 1 amme = ca. 154,9 liter vin i 1683.
[16] Phøto: vin fra Poitou-regionen i Frankrig.
[17] En tønde øl var 131,6 liter i 1683.
[18] En læst øl var efter 1602 lig med 12-13 tønder.
[19] Pryssing: stærk øl fra Preussen. Brygget i Danzig.
[20] Fad: et rummål, der varierer meget. Et bud er at 1 fad = 929,3 liter.