Private fotos fra befrielsesdagene i Aarhus, maj 1945

Øvrige

Carl Berthelsens fotos, Aarhus i maj 1945

I dagene efter befrielsen den 4./5. maj 1945 gik maskinarbejder Carl Berthelsen, der boede i Langelandsgade 211, rundt i Aarhus med sit kamera og tog billeder af befrielsesstemningen. I kameraet havde han en farvefilm, hvilket var ret usædvanligt dengang. Af uransagelige årsager blev filmen ikke fremkaldt, men blev i efteråret 2008 fundet i et dødsbo og fremkaldt. Lasse Nielsen, Da Capo, Borggade, 8000 Aarhus C har venligst stillet billederne til rådighed for hjemmesiden.

Dagene op til befrielsen var i Aarhus præget af skudvekslinger og uro. Den 3. maj omkom tre aarhusianere ved skyderier, og ungarske og østrigske soldater under tysk tjeneste deserterede på banegårdsterrænet.

Den 4. maj myrdede Gestapo en dansk chauffør, der var i tysk varetægt. Omkring 100 tyske søfolk omkom, da britiske fly angreb en tysk konvoj i Aarhus-bugten. Da befrielsesbudskabet meddeltes kl. 20.35, fyldtes gaderne af mennesker. Senere på natten kom det til skudvekslinger flere steder i byen.

Den 5. maj begyndte interneringen af tyske håndlangere og kvinder, der havde haft kontakt med de tyske soldater, og på Bispetorv var der gennem flere timer skudvekslinger mellem modstandsfolk og tyske soldater. På befrielsesdagen blev 15 personer dræbt, mens omkring 50 blev såret af skud. Den 8. maj ankom engelske soldater fra The Royal Dragoons, og de 140 mand i 40 panservogne hyldedes i gaderne af tusinder af aarhusianere. Ritzaus Bureau anslog, at 98 % af aarhusianerne deltog i hyldesten.

Hvis du klikker på billederne, kan du se dem i en større udgave.
Tak til Niels Wium Olesen, Joachim Lund og Jakob Sørensen for hjælp til billedtekster.

#CAROUSEL#