Maleri fra Treårskrigen 'Troppernes Hjemkomst 1849' af David Monies, 1850

Kilder

Kildeintroduktion:

Nedenfor ses to afbildninger af David Monies (1812-1894) maleri fra 1850 Troppernes Hjemkomst 1849. Det første er et litografi fra 1898 og det andet er et fotogravure-tryk fra 1921. Begge har været anvendt til historieundervisningen i skolerne. Monies maleri forestillede de danske soldaters indtog i København den 9. september 1849. Her vendte tropperne hjem efter sejren i slaget ved Fredericia den 6. juli 1849 under Treårskrigen 1848-1850 – en sejr, der fik stor moralsk betydning for danskerne.

Selvom krigen endnu ikke var forbi, formede modtagelsen af de danske soldater i København i september 1849 sig som et triumftog, og Monies maleri blev et af tidens mest kendte skildringer heraf. David Monies var en af 1800-tallets danske malere, der især blev kendt for sine portræt- og genremalerier.

I forgrunden af billedet modtages en hjemvendt soldat af sin hustru og sine børn. Bag den glade familie ser en sørgende enke og hendes søn til. Og i baggrunden jubler københavnske borgere. Scenen udspiller sig på Strøget, der er pyntet med Dannebrog og guirlander. Familien i forgrunden befinder sig uden for Helligåndskirkegårdens port, og på tavlen ovenfor står et bibelcitat: "Vore Fædre forlode sig paa Dig og de blev ikke skuffede". Mens indskriften på Monies maleri blev efterfulgt af en forkert bibelsk placering af citatet, "6 S: I C", blev dette på litografiet nedenfor ændret til "6. September 1849". På Monies oprindelige maleri indgik der desuden et svensk unionsflag, der på litografiet er blevet erstattet af endnu et Dannebrog.

Treårskrigen (1. Slesvigske Krig) var både en borgerkrig og en stormagtskonflikt, der brød ud i marts 1848 mellem danske styrker og en slesvig-holstensk hær, som siden fik støtte af Det Tyske Forbund. Den 6. juli 1849 slog den danske hær den slesvig-holstenske hær i et slag ved Fredericia. Efterfølgende blev en præliminærfred indgået, men i 1850 brød kampene igen ud, og selvom fredsaftaler blev indgået samme år, sluttede krigen først endeligt i januar 1851.    

David Monies maleri fra 1850 gengivet som litografi efter en tegning udarbejdet af Karl Hansen Reistrup.
David Monies maleri fra 1850 gengivet som litografi efter en tegning udarbejdet af Karl Hansen Reistrup. Udgivet i anskuelsestavlesamlingen Danmarks Historie i Billeder XLVIII, udgivet af Alfred Jacobsens litografiske Etablissement i 1898. Fra: Skolehistorie.au.dk

David Monies maleri fra 1850 gengivet som fotogravure-tryk udarbejdet af Egmont H. Petersen​​​​​​​​​​​​​​
David Monies maleri fra 1850 gengivet som fotogravure-tryk udarbejdet af Egmont H. Petersen. Udgivet i Danske Kunstneres historiske Malerier i Gravuretryk til Skolebrug. Ved Skoleinspektør Jakob V. Pedersen. Serie 3, Nr. 6. 1921. Fra: Det Kongelige Bibliotek 

Om kilden

Dateret
1850
Oprindelse
Alfred Jacobsens litografiske Etablissement: Danmarks Historie i Billeder XLVIII (1898). Jakob V. Pedersen: Danske Kunstneres historiske Malerier i Gravuretryk til Skolebrug, Serie 3, Nr. 6. (1921).
Kildetype
Illustration
Medietype
Foto
Sidst redigeret
19. august 2020
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk