HØR: Karen Blixen fortæller om sig selv som storyteller

Lydklip

Kildeintroduktion:

I denne optagelse høres Karen Blixen, døbt Karen Christentze Dinesen, (1885-1965) fortælle om sig selv som storyteller og sin manglende lyst til at holde foredrag, da det skrevne efter hendes mening skal læses med øjet. Karen Blixen fik stor international anerkendelse for sit forfatterskab, bl.a. under pseudonymet Isak Dinesen. Blandt de mest kendte værker er "Den Afrikanske Farm" (1937) og "Babettes Gæstebud" (1950).

 

Transskription:

Jeg sagde i New York i vinter, da de havde bedt mig om at holde foredrag eller om at læse op … Og det kunne jeg ikke. Jeg kan ikke holde foredrag, og jeg vil ikke så gerne læse op, for jeg synes, at hvad der er skrevet, det skal læses med øjet.

Jeg sagde til dem derovre: Jeg er ikke hverken foredragsholder eller oplæser.

Jeg tilhører – jeg er måske en af de sidste af en ældgammel ørkesløs, vild, unyttig stamme, som igennem mange tusind år og i alle lande og verdensdele af og til har sat sig ned imellem de hårdtarbejdende, hæderlige folk i det virkelige liv og så undertiden har haft held til for dem at skabe en slags anden virkelighed, som på en eller anden måde har tiltalt dem.

Jeg er en storyteller, en fortællerske. Og så uendelig mange af de bøger, som vi nu elsker, de er jo blevet til gennem et mundtligt foredrag. Bibelen eller Homer eller de nordiske sagaer eller Tusind og én nat er formodentlig blevet fortalt og gået fra mund til mund i mange hundrede år, før de til sidst er blevet skrevet ned.


Karen Blixen
Portræt af Karen Blixen. Foto: Det Kgl. Bibliotek

Lydklip

Forfatter(e)
Karen Blixen
Oprindelse
Statsbibliotekets Lydsamling
Kildetype
Lyd
Medietype
Lydfil
Sidst redigeret
23. august 2011
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk

Lydklip

Forfatter(e)
Karen Blixen
Oprindelse
Statsbibliotekets Lydsamling
Kildetype
Lyd
Medietype
Lydfil
Sidst redigeret
23. august 2011
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk