”En ny 'Galskab' paa Vej?”. Artikel om Elvis Presley i Aarhus Amtstidende, 17. juli 1956

Kilder

Kildeintroduktion:

17. juli 1956 bragte Aarhus Amtstidende en kort artikel om tidens nyeste trend, rock’n’roll, og dens unge frontmand, den 22-årige musiker Elvis Presley (1935-1977). Journalisten bag indlægget beskriver den nye musik som en blanding af jazz, hill-billy, cowboy og blues og er kritisk over for dens udtryksformer. 1956 var året, hvor Elvis Presley for alvor fik sit gennembrud og samtidig nedbrød normer for musik, lyd, kropslighed og seksualitet. Elvis havde nemlig en ny ungdomskultur i ryggen, hvis rebelske og seksuelle signaler forargede mange. De mente, at den nye musik var støjende, og det vakte opsigt og foragt, at han brugte en stil og et udtryk, der traditionelt set havde tilhørt den sorte del af befolkningen. 

Aarhus Amtstidende blev grundlagt i 1866 og var en Venstre-avis, der især havde læsere på landet. Den var kendt for en polemisk linje og for et stort fokus på den menige mands sag. Avisen lukkede i 1965.  

Du kan læse mere om Elvis Presley i 1950’ernes Danmark i denne artikel: Elvis Presley i 1950'ernes Danmark

En ny ”Galskab” paa Vej?

Det synes ikke, som [om] den sorte Races Indflydelse paa Kunst og Musik har løbet Linen ud. Snarere er det modsatte Tilfældet. Næst [efter] ”Negerkunsten”s iøjnefaldende Spor indenfor Maleri og Skulptur, ”Maskerne[1]” f. Eks, er Jazzen Nøgleordet, og den befinder sig aabenbart i den frodigste vækst.

Et nyt Fænomen, eller ”en ny Galskab”, som køligere Iagttagere foretrækker at sige, er dukket op i USA, hvor den ifølge en Artikel i Berlingske af Allen Jensen sættes i direkte Forbindelse med Jazzen og dens Udvikling. Sensationen er døbt ”Rock’n Roll” (Rokke og rulle), og er lanceret af en 22-aarig Yngling fra Tupelo i Mississippi, Elvis Presley, 

Elvis har fra Barnsben elsket at spille Hill-Billy[2] og Cowboy-Sange til eget Guitar-Akkompagnement, og en skønne Dag gik han ind i en Musikforretning i Memphis Tennessee, og lod til privat Brug en Plade indspille. En eller anden i Forretningen har vel taget en Kopi af den nye, originale Præstation, i hvert Fald modtog Elvis et Par Maaneder efter Opfordring fra et Grammofonselskab til at indspille nogle Cowboysange i samme Stil. Han benyttede da Lejligheden til at synge en af sine egne, ”That’s allright, Mama”, og det er den, der er blevet Oprindelsen til ”Rock’n Roll”-Feberen, som siden har grebet om sig Staterne rundt. 

Det er de ganske unge Mennesker af begge Køn, der ”rokker og ruller”, og gaar saa voldsomt op i Stemningen, at det har en formelig Besættende Karakter. Der skal allerede være berømte Jazz- og Swing-Dirigenter, der har indset Nødvendigheden af at ”følge med Udviklingen”, hvis de ikke en skønne Dag vil opdage, at de er svigtet for ”nye Guder”. En af disse Dirigenter har Karakteriseret det nye som en Blanding af Cowboy og Hill-billy-Musik, DixielandJazz- og Blues i den alleroprindeligste, mest primitive Form. Junglen har atter aabnet sig med sine Mysterier. Vil Smitten brede sig?

-       pluto


Ordforklaringer m.m.

[1] Traditionel afrikansk kunst, blandt andet masker, blev i løbet af det 20. århundrede en stor inspiration for kunstnere som Picasso (1881-1973) og Asger Jorn (1914-1973).

[2] Hillbilly-musik: en ældre betegnelse for countrymusik.