Bendt Bendtsen: Vi er revet ud af vores trygge hverdag, september 2001

Kilder

Kildeintroduktion:

Baggrunden for denne artikel, bragt i Søndagsavisen den 30. september 2001, er terroranslagene i USA den 11. september 2001, hvor fire fly blev kapret for at blive brugt som missiler mod udvalgte mål. En af kapringerne mislykkedes, for så vidt som at flyet styrtede ned uden at ramme sit mål. Det menes, at dette mål var Det hvide Hus i Washington D.C. Et andet fly ramte det amerikanske forsvarsministeriums administrative hovedkvarter Pentagon i Arlington i nærheden af Washington D.C. To fly blev fløjet ind i World Trade Centers tvillingetårne i New York med kollaps af dem begge til følge. Mere end 3000 mennesker døde som følge af terroraktionerne. Terrornetværket al-Qaeda blev holdt ansvarlig og erkendte senere sit ansvar, men i de første uger var det usikkert, hvem der stod bag. Bendt Bendtsen (1954- ) var på dette tidspunkt formand for Det Konservative Folkeparti. Han blev efter folketingsvalget den 20. november 2001 og frem til 2008 økonomi- og erhvervsminister og vicestatsminister i VK-regeringerne, der havde Anders Fogh Rasmussen (1953- ) som statsminister.

Vi er revet ud af vores trygge hverdag

Røgen over Manhattan var længe om at lette, men det tog kun nogle få sekunder, før det stod klart, at vi på den mest grusomme måde var blevet revet ud af vores trygge hverdag. Det bestialske angreb på USA gjorde det med ét klart, at vi ikke lever i en sikker og tryg verden. Vi lever ikke i en verden, hvor der er grænser for ondskaben, eller en verden hvor det er muligt at lukke døren og leve lykkeligt.

Vi lever i en verden, hvor der findes mennesker, som ikke vil sky noget middel for at opnå deres syge mål: Destruktion, destabilisering og ødelæggelse af demokrati, ytringsfrihed og frem for alt uskyldige mennesker. En verden, hvor der findes mennesker, som betragter det enkelte menneske som undværligt. En verden, hvor organisationer misbruger religion for at få magt over mennesker, viden og udvikling.

Vi er en del af denne verden. Det er også vores frihed og demokrati som blev ramt. Derfor var det beskæmmende at se, hvordan nogle mennesker her i Danmark kunne få sig selv til at juble og fejre det værste terrorangreb, verden har set. Disse individer overskred grænsen for menneskelig anstændighed. Disse individer bør ikke opholde sig i Danmark, for de har helt åbenlyst ikke forstået, hvad demokrati, menneskerettigheder og det enkelte menneskes værdi handler om. Dem er der ikke plads til i Danmark. De bør finde sig et andet sted i verden at give udtryk for deres perverse hyldest til terror.

De mangler en fundamental forståelse for, hvad det er, der har gjort den vestlige verden til den verden, hvor flest mennesker har størst mulighed for at leve sikkert, frit og kan forfølge deres egen lykke. Det er demokratiet. Det er tanken om, at ingen systemer, ingen religion og ingen stat kan stille sig over det enkelte menneskes ret til at leve.

Det er det system, terroristerne vil bekæmpe. Angrebet på USA var et angreb på tilliden til det enkelte menneskes kunne og viden. Som demokratisk land må vi vælge at bekæmpe dem, der vil fratage os vores mulighed for at vælge - uanset hvor de befinder sig.

Der kræver handling. Der kræver mod. Derfor har vi konservative fremlagt konkrete forslag til, hvordan vi dæmmer op for terrorismen og dens støtter her i Danmark.

Vi vil straffe dem, der støtter eller opfordrer til terror. Vi har ytringsfrihed i Danmark, men det er ytringsfrihed under ansvar for domstolene. Det betyder, at vi ikke kan forhindre afstumpede mennesker i at give udtryk for deres horrible glæde over andre menneskers død og ødelæggelse, men vi kan markere, at vi ikke vil acceptere deciderede opfordringer til terror, ved at straffe dem, der fremkommer med sådanne.

Hvis det - som det var tilfældet oven på terrorhandlingen den 11. september - er udlændinge med opholdstilladelse her i landet, der støtter terror, skal vedkommende straffes, og hans eller hendes opholdstilladelse inddrages. Der er grænser for, hvad vi skal acceptere i ytringsfrihedens navn.

Demokrati og ytringsfrihed skal beskyttes, og den bedste måde at gøre det på er ved at sørge for, at vi er opmærksomme på alle de mennesker og organisationer, der ønsker at omstyrte demokratiet. I Danmark er den opgave overladt til Politiets Efterretningstjeneste og oven på den forfærdelige misdåd i USA, står det klart, at vi må gøre os ekstra umage for at opdage, opløse og eventuelt straffe sådanne mennesker og organisationer.

Derfor vil vi konservative styrke efterretningstjenesterne både med mere mandskab og flere beføjelser. Demokrati er tillid, men det er tillid til en fælles forståelse.


Bendt Bendtsen
Bendt Bendtsen. Foto: Wikimedia Commons

Om kilden

Dateret
30.09.2001
Oprindelse
Søndagsavisen 30. september 2001, s. 2
Kildetype
Avisartikel
Medietype
Tekst
Sidst redigeret
17. november 2011
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk