Kilder
Kildeintroduktion:
Ingeborg Skeel (ca. 1545-1604) opførte på den vendsysselske herregård Voergaard i perioden 1586-1591 en ny hovedbygning i renæssancestil, og den blev en af landets smukkeste og rigeste. Den ses her på kobberstikket fra Erik Pontoppidans bogværk Den Danske Atlas.
Erik Pontoppidan (1698-1764) var en dansk teolog og topografisk forfatter. Han er særlig kendt for Den Danske Atlas, der i syv bind med talrige kobberstik blev den første samlede beskrivelse af Danmark. Værket blev udgivet i årene fra 1763 til 1781. Erik Pontoppidan nåede kun at få udgivet de tre første bind, og stikket af Voergaard i bind fem er derfor udført på grundlag af hans forarbejder. Den Danske Atlas giver et værdifuldt og unikt indblik i Danmarks topografi og arkitektur i anden halvdel af 1700-tallet. Kobberstikket viser en af de tidligste illustrationer af Voergaard.
Voergaard er opført på en borgbanke omgivet af voldgrave. Ingeborg Skeels renæssancebygning udgør bygningens østfløj. Typisk for renæssancens byggerier er den opført i røde mursten og med mange udsmykninger udført i sandsten. Bygningens mest markante udtryk er en overdådig sandstensportal, der er udformet som en triumfbue. Over porten er indskrifter og våbenskjold for Ingeborg Skeel og hendes mand Otto Banner.