Nyt tema: Odder-egnen under besættelsen

I anledning af befrielsensdagen i dag, kan vi på danmarkshistorien.dk præsentere et nyt tema om besættelsestiden på Odder-egnen. Læs blandt andet historien om, hvorfor Odder først blev befriet 7. maj 1945.

Under den tyske besættelse af Danmark (1940-45) boede størstedelen af landets befolkning på landet og i provinsen. På danmarkshistorien.dk har vi i et nyt tema valgt, at se hvorledes besættelsen blev opfattet i lokalområde, Hads Herred og byen Odder i Østjylland. Besættelsestiden i Hads Herred repræsenterer således historien, som den oplevedes af flertallet af datidens danskere som en modvægt til de dramatiske højdepunkter og situationen i de større byer.

Dog er historien om besættelsen på Odder-egnen alligevel en smule anderledes, end i resten af Danmark. Befrielsen fandt nemlig ikke sted 5. maj, som i det meste af landet, men først 7. maj. Dette skyldtes, at den tyske kommandant nægtede at kapitulere, før han havde modtaget officielle ordrer fra sine overordnede.

I temaet kan du blandt andet læse om de ting der prægede borgernes hverdag så som: Rationering, Handel og sortbørsøkonomi og arbejdsløshed. Du kan også læse om modstandsbevægelsen på Odder-egnen, den lokale samarbejdspolitik og ikke mindst om den lidt anderledes befrielse af Odder.

God fornøjelse.