Fire nye temaer om besættelsestiden

Med fire nye temaer om besættelsestiden giver danmarkshistorien.dk dig nu en grundig gennemgang af bl.a. samarbejdspolitikken, retsopgøret, eftertidens syn på besættelsen og meget mere.

I forbindelse med besættelsen af Danmark den 9. april 1940 havde den tyske besættelsesmagt trykt et flyveblad, som fra fly blev kastet ned til befolkningen. Flyvebladet var en effektiv måde at kommunikere med befolkningen på i en tid uden massemedier. Fra Wikimedia Commons.

Den tyske besættelse af Danmark 1940-45 har i eftertiden betydet meget for dansk identitetsdannelse – men aldrig på en entydig måde. I de første år efter krigen blev besættelsestiden overvejende betragtet som en bred national modstandskamp mod den tyske besættelsesmagt, hvilket fx filmen "Danmark i lænker" er et eksempel på. I senere årtier, og i særdeleshed fra 2000’erne, har fokus både i den brede offentlighed og i historikerverdenen været på konflikterne internt i det danske samfund i forhold til modsætningen mellem samarbejde og modstand.

Der er knyttet stærke følelser, værdier og normer til besættelsestidens historie, og i perioder har der også været betydningsfulde politiske interesser forbundet med at fortolke besættelsestiden på en bestemt måde. Dette er fx statsministres mindetaler gennem tiderne eksempler på. De stærke følelser, værdier og normer samt de lejlighedsvist politiserede fortolkninger, der cirkulerer i den offentlige diskussion, kan gøre det svært at forstå tiden på dens egne præmisser, og derfor lurer faren for fælde forhastede domme over historien.

På danmarkshistorien.dk kan vi nu præsentere fire nye temaer, som med hver sit emne og fokus belyser besættelsestidens historie. De fire temaer omhandler hhv.

Temaerne, som indeholder leksikonartikler, kilder, quizzer m.m., er blevet publiceret som led i et samarbejde med Odder Gymnasium, og dermed tilpasset til undervisningen i gymnasieskolen. Derfor har vi også oprettet en ny side under menupunktet "Til læreren" om besættelsestiden, hvor man, udover at få adgang til temaerne, kan få det fulde overblik over alt materiale på danmarkshistorien.dk om besættelsestidens historie.