Våbenofringen i Illerup Ådal

Film

I denne film fortæller arkæolog Jeanette Varberg om den største af i alt fire våbenofringer, som fra år 205 e.v.t. indtil ca. 450 e.v.t. fandt sted i Illerup Ådal i Østjylland, der på dette tidspunkt var en del af det germanske Europa.

Formodentlig er der forud for denne ofring blevet udkæmpet et større slag, hvor en fremmed hær på helt op til 1000 mand har kæmpet mod lokale høvdinge og deres krigere. I 1950'erne påbegyndte arkæologerne udgravningen af ådalen, som blev genoptaget i 70'erne og 80'erne, da der skulle anlægges en motorvej. I forbindelse med disse store udgravninger har man fundet omkring 22.000 genstande, herunder dekorerede romerske sværdbeslag og sværdklinger. De spektakulære fund indeholder blandt andet et sværd med en fæsteknop lavet af elfenben, som sandsynligvis er blevet fragtet helt fra Indien til Romerriget og siden videre til Skandinavien.       

Filmen er produceret i et samarbejde mellem danmarkshistorien.dk og Moesgaard Museum med støtte fra Aarhus Universitets Forskningsfond. 

Klik på 'CC' og vælg 'dansk', hvis du vil se filmen med undertekster.  

Se flere film fra danmarkshistorien.dk her.   

Om filmen

Forfatter(e)
danmarkshistorien.dk , Jeanette Varberg
Tidsafgrænsning
205 -450
Medietype
Film
Sidst redigeret
4. december 2017
Udgiver
danmarkshistorien.dk