HØR: Thorvald Stauning taler ved dåben af flyet 'Dania' 1938

Lydklip

Kildeintroduktion:

I dette lydklip høres statsminister Thorvald Staunings (1873-1942) tale ved dåben af flyet Dania (Focke-Wulf Fw 200 Condor) den 28. juli 1938. Senere samme dag blev flyet indsat på ruten København-Hamborg-London. I talen giver Stauning bl.a. udtryk for rutens betydning for dansk erhvervsliv og for kendskabet til Danmark ude i verden.

    

Transskription:

Den nye maskine her er et af udslagene af den nye organisation af dansk luftfart, som har fundet sted, og under hvilken også det private initiativ og ikke mindst erhvervslivet har vist en interesse og forståelse og er trådt med ind i denne virksomheds udøvelse på en storslået og smuk måde, som jeg ikke er i tvivl om, både for erhvervslivet og for vort land, vil være af den største betydning.

Jeg benytter lejligheden til at takke ledelsen for Dansk Luftfartsselskab for den smukke indsats, som er ydet, og beder dem bringe takken videre til den kreds af private folk, som har vist deres interesse på en så synlig og kraftig måde, som tilfældet har været, ved finansieringen af dette udvidede foretagende. Og jeg ønsker selskabet og dets ledelse held i de fortsatte bestræbelser på at gøre Danmarks navn yderligere kendt ud over verden og at forbedre vore trafikmidler og for at deltage i den kappestrid af god art, som på flyvningens område finder sted.

Hermed en lykønskning til Dansk Luftfartsselskab. Og skal vi ikke råbe et leve for videre udvikling, for held og fremgang til gavn for vort gamle fædreland og det selskab, som i dag møder med den første store maskine heroppe.

Dansk Luftfartsselskab, de leve! Hurra! Hurra! Hurra!Flyet Dania set fra siden
Flyet Dania set fra siden. Fra: Wikimedia Commons

Instrumentbræt på et CondorflyKabinen på et Condorfly
Instrumentbræt og kabinen på et Condorfly. Fra: Dansk Lydhistorie, Statsbiblioteket

Lydklip

Forfatter(e)
Thorvald Stauning
Oprindelse
Statsbibliotekets Lydsamling
Kildetype
Tale, Lyd
Medietype
Lydfil
Sidst redigeret
23. august 2011
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk