HØR: Gunnar 'Nu' Hansen interviewer luftkaptajn på 'Dania' 1938

Lydklip

Kildeintroduktion:

I dette lydklip høres Gunnar 'Nu' Hansen interviewe luftkaptajn Bramsen i forbindelse med flyet 'Danias' jomfrurejse i juli 1938. Det Danske Luftfartsselskab modtog sin første langtrækkende firemotors trafikflyvemaskine (Focke-Wulf Fw 200 Condor) den 28. juli 1938. Senere samme dag blev flyet døbt Dania og indsat på ruten København-Hamborg-London. I klippet giver kaptajnen udtryk for stor tilfredshed med flyet under prøveflyvningerne. Han beretter desuden om flyets sikkerhed og rejsetiden til London. I baggrunden høres støjen fra motorerne, og afslutningsvis hører man flyet lette.

    

Transskription af interviewet

- Dania skal på sin første officielle tur til London føres af luftkaptajn Bramsen, der har ført maskinen under alle dens prøveflyvninger over København og i Danmark og ligeledes været med ved forberedelserne i Bremen på Focke-Wulf-værkerne. Jeg kunne tænke mig at spørge kaptajn Bramsen som fagmand: Er De så tilfreds med maskinen?

Ja, jeg må sige, man kan kun udtale sin fulde tilfredsstillelse, både under prøveflyvningerne og under de senere flyvninger, som vi har foretaget med maskinen. Den har til fulde opfyldt de forventninger, man har kunnet stille til en maskine af den størrelse.

- De fire motorer, betyder de ikke meget stor sikkerhed?

Ja, selvom maskinen er en af de hurtigste maskiner her i Europa, så er der alligevel taget så meget hensyn til sikkerheden, at maskinen, selvom to motorer i samme side skulle falde helt bort, styrer man alligevel roligt videre på de to andre. Endvidere har hver motor sit eget brændstofsystem, dvs. de fire motorer fungerer uafhængigt af hinanden.

- Hvad vejer sådan en Condor-maskine?

Maskinen vejer fuldt lastet 14 tons og 400 kg.

- Hvis De nu skulle flyve direkte til London herfra, hvor lang tid ville det tage?

Ja, med afstanden København-London, ca. 1000 km, vil det vare små tre timer, idet den tilladte rejsehastighed er 330 km/t. Maskinen går dog for fuld hastighed 360.

- De skal have tak, kaptajn Bramsen, jeg ønsker Dem god tur.

Mange tak.

[Flylarm]


Flyet Dania set fra siden
Flyet Dania set fra siden. Fra: Wikimedia Commons

Lydklip

Oprindelse
Statsbiblioteket
Kildetype
Interview, Radio-/TV-program, Lyd
Medietype
Lydfil
Sidst redigeret
23. august 2011
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk