Nedslag i danmarkshistorien.dk's historie

Lanceringen 14. maj 2009

Den 14. maj 2009 lanceredes danmarkshistorien.dk ved et officielt arrangement på Aarhus Universitet. Ca. 200 tilhørere overværede præsentationen og de historiske foredrag. Dagen blev hektisk, fordi 100.000 efter omtale i morgenens radioaviser forsøgte at komme ind og se siden, hvorefter den crashede. Efter nogle akutte løsninger og en større server blev problemet løst.

Læs om lanceringen i Aarhus Universitets avis Campus side 5.

Her kan du høre foredragene om koldkrigsbilleder og historiebrug, som blev holdt til lanceringen:

Fotos: Moesgaard Foto/Medieafdeling


Pressemeddelelse 12. maj 2009

I forbindelse med lanceringen 14. maj 2009, udsendte danmarkshistorien.dk følgende pressemeddelse den 12. maj 2009.

12. maj 2009:
HUMANISTISKE FORSKERE UDGIVER GRATIS, DIGITAL DANMARKSHISTORIE
Torsdag 14. maj får Danmark en ny Danmarkshistorie, når forskere fra Institut for Historie og Områdestudier åbner hjemmesiden www.danmarkshistorien.dk med over 3.000 siders tekst, lyd og billeder fra oldtiden og frem til 2008.

Den ny Danmarkshistorie dækker derfor emner som "bronzealderens huse" over "middelalderens klostervæsen", "livet under stavnsbåndet" og "adelens privilegier" og frem til "Ind i EF", "Kulturliv i 1990erne" og  "Muhammed-krisen".

Det er første gang at der bliver udgivet en fuldstændig Danmarkshistorie, baseret på den nyeste forskning og komplet med hundredevis af udvalgte, væsentlige kilder og leksikonopslag, på nettet.

-Unge begynder informationssøgning på nettet, og der er mange hjemmesider som har en ganske farvet gengivelse af dele af dansk historie. Nu har vi skabt en troværdig hjemmeside for hele den danske historie, skrevet i et sprog alle kan forstå, og forfattet af folk, der ved hvad de skriver om. Det er vores mål at www.danmarkshistorien.dk bliver det sted enhver gymnasieelev, og alle andre borgere, vil begynde deres søgen efter viden om dansk historie, siger projektleder Anne Sørensen fra Institut for Historie og Områdestudier.

Den rigtige historie om Chr. Xs hvide hest - og mange andre myter
Dansk historie rummer en række populære og sejlivede myter - sejlede Chr. II frem og tilbage over Lillebælt, var Chr. Xs hest kalket hvid, blev Struensee henrettet fordi han lå i med dronningen, faldt Dannebrog ned fra himlen, forærede Hækkerup Nordsøolien væk i en brandert, var det forladergeværets skyld at Danmark tabte i 1864 - og var det nu Dalgas der sagde "hvad udad tabes, skal indad vindes"?

Hjemmesiden har en særlig sektion der fortæller hvad der er ret og vrang på netop disse fortællinger under sektionen "Undervisning", hvor der også er særlige temapakker og kronologiske oversigter.

Ufremkaldte billeder fra besættelsen
Hjemmesiden rummer også en omfattende tidslinje, omkring 400 udvalgte kilder og 300 leksikale, udførlige opslag og i alt cirka 3.000 siders tekstmateriale foruden lydklip  og billeder, hvor nogle aldrig har været offentliggjort før. I et dødsbo fandt man i 2008 en 63 år gammel, ufremkaldt farvefilm, ganske usædvanligt i 1945, og filmen viste sig at indeholde velbevarede billeder fra befrielsesdagene i Århus.

På lydsiden kan man fx høre Georg Brandes læse op, Karen Jespersen tale om rødstrømpebevægelsen og Mogens Glistrup tale i Folketinget.

Humanistiske forskere i front
Åbningen 14. maj bliver markeret på Aarhus Universitet, hvortil der er inviteret en række historielærere, politikere, borgere, forskere og studerende. Det Humanistiske Fakultets dekan, Bodil Due, åbner hjemmesiden officielt.

-Det er en en ambitiøs satsning, og endnu engang går humanistiske forskere i front, når det gælder nye måder at formidle forskning og viden på. På en gang er vi med til at bevare kulturarven, med den digitale version gør vi den mere imødekommende og lettere at komme til for nye generationer og vi mindsker problemet med forældede historiebøger. Vi kommer til at bruge mange kræfter for at holde hjemmesiden løbende opdateret i årene fremover, for den vil uvtvilsomt vokse og vokse, og derfor har vi gjort den til en del af fakultetets strategiske satsning i årene fremover, fortæller Bodil Due.

Projektet har modtaget støtte fra Augustinus Fonden, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, G.E.C. Gads Fond og Aarhus Universitets Forskningsfond.

Yderligere oplysninger
Hjemmesiden www.danmarkshistorien.dk åbner torsdag 14. maj.

Se også HUMavisen nr. 66, hvori man kan finde historien om en af projektets forskere, som for nylig fandt en fejl i indfødsretsprøven. Nu viser det at dét forskeropråb har betydet at 89 mennesker, der ellers havde fået afslag på dansk indfødsret, alligevel kan se frem til et liv som danskere.

Spørgsmål om hjemmesiden kan rettes til projektleder, ph.d. Anne Sørensen, hisais@hum.au.dk / 8942 2054.

Pressen er velkommen til at kontakte kommunikationschef Svend Aage Mogensen / slam@hum.au.dk


Pressemeddelelse 14. maj 2009

Ved lanceringen blev danmarkshistorien.dk lagt ned af folket, og vi måtte udsende følgende pressemeddelelse:

14. maj 2009:
100.000 HITS PÅ FÅ TIMER LAGDE DANMARKSHISTORIEN.DK NED
www.danmarkshistorien.dk blev i morges lagt ned, da den fik over 100.000 hits i løbet af kort tid umiddelbart efter at morgenavisernes omtale blev suppleret af radioaviserne og tekst-tv ved 7-tiden.

Maskinparken bag hjemmesiden har nu fået tilføjet ekstra muskelkraft og siden fungerer igen, men da søgningen fortsat er enorm, kan siden forekomme noget langsom.

Mellem kl. 13 og 14 i dag vil hjemmesiden ikke være tilgængelig.

-Vi har sagt at vi håbede at siden blev udgangspunktet for alle, der leder efter troværdig, opdateret og formidlet, forskningsbaseret viden om danmarkshistorie - men godt nok ikke på én gang, og vi er rigtig kede af at tusindvis af mennesker har klikket forgæves her til morgen, beklager kommunikationschef Svend Aage Mogensen.

-Det er den hårde måde at få målt på at humanistisk forskning formidlet på moderne mediers præmisser er voldsomt populært i Danmark.

Videnskabsministeriets Forskningskommunikationspris 2010

I forbindelse med 'Forskningens Døgn 2010' den 22. april 2010 fik danmarkshistorien.dk tildelt Forskningskommunikationsprisen 2010.

Prisen uddeles af Videnskabsministeriet og gives til "forskere, der har gjort en særlig indsats for at kommunikere deres forskning til den brede offentlighed".

Nedenfor kan du se kronprinsesse Mary overrække prisen og en præsentation af danmarkshistorien.dk i nomineringsvideoen. Klik på 'CC' og vælg 'dansk', hvis du vil se præsentationsfilmen med undertekster.

Relancering 31. marts 2011

Takket være Tips og Lotto-midler fra henholdsvis Undervisningsministeriet og Videnskabsministeriet, var det muligt for os at lægge en ny, forbedret version af danmarkshistorien.dk på nettet. Det skete 31. marts 2011.

I den forbindelse udsendte vi en pressemeddelelse.

Pressemeddelelse: Quiz dig ind i danmarkshistorien

Den prisbelønnede formidlingsside danmarkshistorien.dk trækker 31. marts i nye digitale klæder – og under kjortlen er quiz og film til alle.

Test din viden om kvinders valgret og attentatet på konseilspræsident Estrup, og se historierne bag dr.dk og Billed-Bladets sladderspalter på film. Det er nogle af mulighederne, når danmarkshistorien.dk kommer i en ny, mere brugervenlig version torsdag den 31. marts.

Se, hør og prøv danmarkshistorien.dk
Sitet fra Aarhus Universitet, der sidste år blev belønnet med Videnskabsministeriets Forskningskommunikationspris, fortsætter arbejdet med at få historien ud over rampen:

- Vi har med det opdaterede danmarkshistorien.dk sat mere fokus på at formidle forskning gennem blandt andet quizzer og film, og en forbedret, interaktiv tidslinje gør det nemmere at hoppe rundt i vores allesammens digitale danmarkshistorie, fortæller projektleder, cand.mag. Lars Vognsen Jensen.

- Vi ønsker at tilbyde mere end bare den skrevne danmarkshistorie, og der vil løbende komme flere film og quizzer på sitet. Siden er dog fortsat spækket med skrevne kilder og artikler om alt lige fra forfatningskampen i slutningen af 1800-tallet til Danmark i 1930'erne. Og danmarkshistorien.dk tilrettelagt, så gymnasierne kan få større gavn af den i undervisningen, fortæller han.

Gymnasiet i fokus
danmarkshistorien.dk målrettes dermed nu i højere grad gymnasieskolens behov. Opdaterede temapakker om arbejderbevægelsen og herregården Bidstrup i 1700-tallet finder man blandt andet nu på siden. danmarkshistorien.dk har i samarbejde med en konsulent fra gymnasiet tilpasset sig gymnasieskolens historieundervisning.

- Siden kan bruges bredt i forbindelse med undervisningen. Ikke mindst som inspiration for lærere, men også for elever. Både i forhold til den daglige undervisning og opgaveskrivning. De nye temaer har desuden i høj grad blik for overskuelighed og anvendelighed, forklarer konsulent og gymnasielærer Jeppe Arnesen Nørgaard.

- Alt det nye ændrer dog ikke ved, at man med danmarkshistorien.dk stadig har en fuldstændig danmarkshistorie lige ved hånden, siger han.

Magtens Segl 26. maj 2011

Det historiske adventurespil Magtens Segl blev lanceret torsdag den 26. maj 2011.

Sprød middelaldermusik fyldte øregangene, publikum slukkede tørsten i øl og mæskede sig i lækre fedttærter, mens Magtens Segl blev præsenteret og prøvespillet på computere.

Se de stemningsfulde billeder fra dagen nedenfor.

Fotos: Derrick Butler, Foto/Medieafdelingen Moesgaard

danmarkshistorien.dk's 10-års jubilæum

Den 14. maj 2019 markerede danmarkshistorien.dk sit 10-års jubilæum i Aarhus Universitets Aula. Her blev jubilæet fejret sammen med en række gode samarbejdspartnere, tidligere og nuværende ansatte, kolleger, studerende, gymnasielærere og andre interesserede. 

I dagens faglige program blev der satte fokus på digital historie og forskningsformidling, og blandt talere var Bo Lidegaard og Ulla Tofte, hvis oplæg kan ses eller genses nedenfor.  

Herunder finder du også dagens program samt billeder fra arrangementet.

Du kan også læse om hjemmesiden danmarkshistorien.dk's egen historie fra 2009 til 2019 i artiklen her.

 

Hør to af dagens talere

Bo Lidegaard, historiker og forfatter

danmarkshistorien.dk fylder ti år midt i en dramatisk udvikling, hvor historiske ”sandheder” er under angreb, og hvor debatten om, hvad vi kan lære af historien, er mere intens end nogen sinde før.
danmarkshistorien.dk har vist, at det er muligt at nå langt ud med målrettet forskningsbaseret viden, men er vi nået langt nok? Hvor er faldgruberne - og hvad er de næste skridt?

 

Ulla Tofte, direktør på Museet for Søfart

  Håbløst forældet om ti år? Er teknologien eller et ændret historiesyn forskningsformidlingens største
  fjende? Taleren var inviteret af Center for Digital History Aarhus, CEDHAR.

Fotos: Anders Grønbæk

Se dagens program