Artikler
Ostindisk Kompagni var et handelskompagni etableret ved kongelig oktroj[1] af 17. marts 1616. Kompagniet opløstes i 1729, men aktiviteterne fortsatte fra 1732 i Asiatisk Kompagni.
Kompagniet blev til på Christian 4.s (født 1577, regent 1588-1648) initiativ og modelleret efter hollandsk forbillede. Kongemagten var største aktionær og långiver, men blandt investorerne var såvel adel og borgere i Danmark, Norge og hertugdømmerne.
Hensigten med etableringen af Ostindisk Kompagni var at få del i handelen på Asien på linie med Holland og England, og kompagniet fik monopol på handelen med Asien ad søvejen. I 1618 sendtes den første ekspedition af sted, og som et resultat af denne ekspedition etableredes handelsstationen Tranquebar på Coromandelkysten i det sydøstlige Indien. I Asien hentede kompagniet krydderier og i stigende grad bomuldstekstiler. Disse varer blev overvejende betalt med sølv. Kompagniet deltog også i den regionale handel i de asiatiske farvande.
I det første år var kompagniets aktiviteter begrænsede og det økonomiske udbytte beskedent. Efter 1639 var Ostindisk Kompagni således ikke i stand til at sende skibe til Asien, og kompagniet opløstes i 1650. Først i 1668 sendtes igen et skib fra Danmark-Norge til Asien, og i 1670 blev et nyt Ostindisk Kompagni oprettet. I slutningen af 1600-tallet oplevede handelen bedre konjunkturer og det lykkedes at udsende i gennemsnit to skibe om året. Store Nordiske Krig forstyrrede imidlertid kompagniets aktiviteter så meget, at det i 1729 blev likvideret. Besejlingen af Asien fortsatte dog, og i 1732 oprettedes Asiatisk Kompagni med udgangspunkt i de samme interessenter.
Et af Christian 4.s orlogsskibe. Fra Danmarks Riges Historie (1896-1907).
Ordforklaringer m.m.
[1] Oktroj: Af fransk octroi 'bevilling', af octroyer, af middelalderlatin auctorizare 'bemyndige', en ældre betegnelse for en koncession fra staten (kongemagten) til at drive en bestemt form for virksomhed eller selskab.