Mytedrab
Næsten enhver aarhusianer ved, at det første, C.F. Møller sagde, da han blev fundet og gravet frem efter bombardementet af universitetet i 1944, var: "Fik de ram på buerne?" Eller sagde han nu også det?
Midt på dagen den 31. oktober 1944 bombede RAF på anmodning fra den aarhusianske modstandsbevægelse Gestapos hovedkvarter i parkkollegierne på universitetet. Bombardementet var præcist, men nogle af bomberne ramte den nærliggende store hovedbygning, som netop da var under opførelse, og arkitekten C.F. Møller blev begravet i ruinerne.
Næsten enhver aarhusianer ved, at det første, C.F. Møller sagde, da han blev fundet og gravet frem efter lang tids søgning, var: "Fik de ram på buerne?"
Det er velkendt, at C.F. Møller var blevet træt af de buer, der indrammer vandrehallen ud imod Ringgaden og gården ud imod parken; men det forekommer ikke umiddelbart troligt, at det er det første, et menneske siger efter lang tids begravelse i ruiner uden vished for at blive fundet.
Det gjorde han da heller ikke. Ved åbningen af udstillingen i anledning af 60-årsmarkeringen af bombardementet fortalte den murerformand, der først så arkitekten under udgravningen af ruinerne, at han råbte ned til ham: "Er det Dem, Hr. Møller?" og fik et stakåndet "ja" til svar.
I forbindelse med hovedbygningens indvielse i september 1946 blev C.F. Møller imidlertid interviewet til studenterbladet Den jydske Akademiker og blev herunder spurgt, om han ikke var bitter på Royal Air Force, hvortil han leende svarede: "Nej da, slet ikke. Og da jeg kom op efter mit Hospitalsophold, havde jeg håbet, at også Buerne, der indrammer Gaarden ved Hovedbygningen, var blevet ramt; men de var selvfølgelig uskadte, og så fik de Lov at blive stående."
Sådan sagde C.F. Møller, men altså ikke lige da han blev fundet efter bombardementet.