I blitzlysets skær, 7. august 1959

Kilder

Kildeintroduktion:

På billederne nedenfor, der stammer fra Se og Hør den 7. august 1959, ses skuespillerinden Helle Virkner og udenrigsminister Jens Otto Krag. Billederne indgår i en større reportage, hvor Se og Hør over flere numre skildrede parrets ferietur til Vence ved den franske riviera, hvor de giftede sig. På billedet studerer de Se og Hør fra deres bryllupsdag, den 31. juli samme år, hvor de både pryder bladets forside og er genstande for en større reportage inde i bladet. Begivenheden fyldte meget i de danske medier i sensommeren 1959, og særligt i billedugebladene Se og Hør og Billed-Bladet.

Billedet fortæller om et celebrityfænomen i fuld udfoldelse, hvor en populær skuespillerinde og en ministers private ferie og giftermål blev en større mediebegivenhed. Den personlige vinkel og skildringen af politikerens privatliv, antyder en begyndende sammensmeltning mellem politikeren og den del af populærkulturen, der er kendt som celebrityverdenen. Billedet er opstillet og parret poserer velvilligt. På billedet gransker parret deres egen fremtræden i underholdningsindustriens medier, og tilfører dermed et metaniveau til kilden. Historien om historien, og understreger dermed accepten af at være blevet en del af underholdningens verden.

Op gennem halvtresserne blev politikere en naturlig del af underholdningsindustriens univers. Politikere havde siden den populære billedpresses indtog i Danmark med Billed-Bladet i 1938, indgået som en del af stofområdet, men var dog indtil begyndelsen af halvtresserne forholdsvis sjældne gæster i bladenes spalter. Dette ændrede sig i 1950’erne og det blev mere og mere almindeligt med billeder af politikere i selskab med celebrities fra den traditionelle underholdningsbranche. Den celebrityverden, som havde leveret en væsentlig del af stoffet til billedugebladene, blev således udvidet med en ny kategori: politikeren.

Jens Otto Krag og Helle Virkner studerer Se & Hør fra deres bryllupsdag
Jens Otto Krag og Helle Virkner studerer Se & Hør fra deres bryllupsdag. Fra: Se & Hør den 7. august 1959, nr. 20  

Artikel i Se og Hør om Jens Otto Krag og Helle Virkners bryllup
Jens Otto Krag og Helle Virkners bryllup og rejse ferie ved den franske riviera blev dækket i de danske medier i sensommeren 1959. Fra: Se & Hør den 7. august 1959, nr. 20  

Om kilden

Dateret
07.08.1959
Oprindelse
Se og Hør den 7. august 1959, nr. 20, s. 22-23.
Kildetype
Artikel
Sidst redigeret
23. august 2011
Udgiver
danmarkshistorien.dk