Vikingerne kommer!

Den 25. september er det 945 år siden, at vikingetiden sluttede – da fik de sidste vikinger efter 300 års hærgen i England og resten af Europa tæv ved Stamford Bridge i England.

23.09.2011 | danmarkshistorien.dk

Den 25. september er det 945 år siden, at vikingetiden sluttede – da fik de sidste vikinger efter 300 års hærgen i England og resten af Europa tæv ved Stamford Bridge i England. Den norske kong Harald Hårderåde, der havde ledet dem, døde selv i slaget, og de overlevende nordboer måtte sejle tilbage med kun 24 ud af deres oprindelige 300 skibe. Sejrherrerne var en engelsk styrke, som tre uger senere blev slået af normannerne i det måske mere berømte slag ved Hastings i 1066.

I anledning af vikingetidens afslutning har danmarkshistorien.dk udarbejdet et splinternyt tema om Vikingerne i England. Du kan blandt andet læse om vikingetogterne til den engelske kyst i slutningen af 700-tallet, og om ”Den store hær”, der hærgede England i sidste halvdel af 800-tallet. Med tiden bosatte vikingerne sig i det nordlige og østlige England, og disse områder er senere blevet kendt som Danelagen. Her opstod en angloskandinavisk blandingskultur, og i blandt andet York kan man se skulpturer og finde vej- og stednavne, der blander engelsk og skandinavisk. Skandinaverne var ikke altid populære, og i 1002 førte utilfredsheden med de nye bosættelser og plyndringer til Danemordet, da den engelske konge beordrede danskerne massakreret. Men vikingerne nøjedes ikke med at bosætte sig. I slutningen af 900-tallet erobrede Svend Tveskæg hele England, og under Knud den Store var England under dansk herredømme.

Vikingerne nedskrev ikke selv meget om deres færden, og vi må derfor ty til engelske krøniker og breve, samt efterladenskaber i form af skulpturer og friser fra nogle af de kirker, de kristnede vikinger byggede.

Vi er på danmarkshistorien.dk meget stolte af at præsentere vores nye tema og især de mange nye kilder til vikingetiden. Vi håber, det bliver en fornøjelse for dig at læse både artikler og krøniker og klikke dig igennem de mange fine billeder.

Du kan se temaet og læse om danemord, plyndringstogter og krønikeskrivere her.

Nyhed