Slaget på Grønttorvet 1918

Den 13. november 1918 var luften tyk af knippelslag og brosten på Grønttorvet i København. Baggrunden var en demonstration arrangeret af revolutionære syndikalister og venstresocialister, der vejrede revolutionær morgenluft.

Grønttorvet i København - nu Israels Plads - var den 13. november 1918 scene for konfrontationer mellem politiet og revolutionære socialister. Begivenhederne blev kendt som ’Slaget på Grønttorvet’ og var kulminationen på flere måneders uroligheder. Disse uroligheder var inspireret af episoder i Europa, hvor blandt andet den russiske revolution fandt sted i 1917, og oprettelsen af soldater- og arbejderråd i Tyskland som følge af 1. verdenskrigs afslutning i november 1918, påvirkede især stemningen i Danmark og førte til denne batalje 13. november 1918.

Udover denne artikel vil der i de kommende uger blive publiceret nye kilder til Slaget på Grønttorvet. Disse vil blandt andet byde på et forhør af en af nøglepersonerne bag den revolutionære bevægelse, politirapporter og avisartikler. Læs allerede nu Social-Demokratens og Berlingske Tidendes dækning af urolighederne.

Et af højdepunkterne ved Slaget på Grønttorvet. Johannes Sperling (1899-1980) i håndgemæng med politibetjent på taget af en sporvogn
Et af højdepunkterne ved Slaget på Grønttorvet. Johannes Sperling (1899-1980) i håndgemæng med politibetjent på taget af en sporvogn. Billede fra Politimuseet.