Skole til alle tider

Snart slår landets folkeskoler igen dørene op, og det er tid til matematikafleveringer, danske stile og emneuger. Men hvornår startede folkeskolen egentlig? Hvordan gik man i skole i gamle dage? Få svarene i vores nye tema om skolelovgivning gennem tiden.

Temaet er illustreret med en række billeder af anskuelsestavler. Anskuelsesundervisningen kom på skoleskemaet i starten af 1900-tallet for at øge børnenes forestillingsevne. Herover ses Carl Wilkes anskuelsestavle nr. 15 fra Danmarks Pædagogiske Bibliotek.

Temaet præsenterer en række kilder, der giver indblik i den danske skolelovgivning fra 1521 til i dag. Gennem tiden har lovenes form, indhold og formålsparagraf ændret sig væsentligt. Lovene afspejler således idealer og tanker fra den tid, de er udformet i.

Start din færd gennem alle tiders skolelove med at læse introduktionen, der forklarer og sætter lovene ind i en sammenhæng, helt fra Christian 2.s Landlov fra 1521 til VK-regeringens bekendtgørelse om folkeskolen fra 2009. Bagefter kan du teste din viden i temaquizzen.

Det er bestemt også umagen værd at klikke sig igennem temaets illustrationer. Danmarks Pædagogiske Bibliotek har givet tilladelse til, at vi kan bringe en række eksempler på anskuelsestavler som illustrationer til temaet. Egvad Egnshistoriske Samling, Frederiksberg Stadsarkiv, Gentofte Lokalhistoriske ArkivSilkeborg Arkiv og Aarhus Kommunes Biblioteker – Lokalhistorisk Samling har ligeledes leveret billeder til temaet gennem databasen danskebilleder.dk. Du kan derfor se billeder af klasseværelser, gymnastikundervisning, lærere på udflugt og meget mere.

Tema: Alle tiders skolelove. Skolelovgivning 1521-2009.