Kanslergadeforliget fylder 80 år

Natten mellem den 29. og 30. januar 1933 blev et af de største danske politisk-økonomiske forlig i det 20. århundrede indgået. Baggrunden for forliget var den økonomiske verdenskrise, og et af resultaterne var en afgørende socialreform i retning mod den danske velfærdsstat.

Den ikoniske Stauning-valgplakat fra folketingsvalget i 1935 med det kendte slogan "Stauning - eller Kaos". Fra Det Kongelige Bibliotek.

For 80 år siden blev Kanslergadeforliget indgået. Baggrunden for forliget var den økonomiske verdenskrise, som havde nået Danmark i 1931, og den høje arbejdsløshed, der herskede i de første år af 1930'erne.

Forliget er opkaldt efter statsminister Thorvald Staunings (S) bopæl, Kanslergade 10 i København, hvor forhandlingernes sidste fase foregik. Det lykkedes her, efter lange forhandlinger, Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Venstre at nå til enighed om et forlig, og Kanslergadeforliget fremstår stadig i dag som et af de største danske politisk-økonomiske forlig i det 20. århundrede. Forliget indeholdt desuden en reform af socialloven, der betegnes som en af de afgørende reformer i retning mod den danske velfærdsstat.

Du kan læse mere om politikerne bag Kanslergadeforliget, selve forliget samt den politiske udvikling 1918-1933 i vores tema: Kanslergadeforliget og dansk politik i 1930'erne.