Hvorfor fejrer vi den 1. maj?

Den 1. maj fejres arbejdernes internationale kampdag med skåltaler og fest i parker over hele landet. Men hvad er det egentlig, vi fejrer, og hvorfor gør vi det?

Slaget på Nørre Fælled i København fandt sted den 5. maj 1872, men er efterhånden kommet til at symbolisere arbejderbevægelsens kamp for bedre vilkår, som i dag fejres den 1. maj i netop Fælledparken. Illustration fra det socialistiske ugeblad Ravnen. Fra Arbejdernes Bibliotek og Arkiv.

Den 1. maj 1889 blev den 2. Internationale stiftet på en kongres i Paris. I den anledning besluttede man at gøre den 1. maj til international kampdag for alle arbejdere, og det efterfølgende år demonstrerede arbejdere i hele Europa på dagen. Målet var i begyndelsen at kæmpe for ligeløn og for en ottetimers arbejdsdag. I dag afholdes dagen som en festdag, hvor politikere af alle politiske overbevisninger kan tale.

Den 1. maj 1890 blev den første kampdag afholdt i Danmark. Det foregik i Fælledparken i København, da det var forbudt at demonstrere i gaderne. Siden denne dag er Fælledparken blevet forbundet med 1. maj, og over hele landet afholdes festligheder og taler i parker og haveanlæg. Siden 1890 har målene for kampdagen ændret sig. I 1919 indførtes en ottetimers arbejdsdag i Danmark. I 1938 kom den første lov om lønnet ferie, og i 1974 blev den fem dage lange arbejdsuge indført.

Fælledparken har en historisk tilknytning til arbejderbevægelsen, ikke mindst på grund af Slaget på Fælleden, som vi netop har udgivet en ny artikel om her på siden. Slaget blev udkæmpet den 5. maj 1872, da Louis Pio, arbejderbevægelsens leder, havde indkaldt til et møde i Fælledparken. Pio selv blev arresteret inden mødet, og de fremmødte arbejdere blev slået ned af politi og husarer, men i eftertiden er dagen kommet til at symbolisere arbejdernes kamp for bedre arbejdsvilkår.

 

Danmarkshistorien.dk ønsker alle en god 1. maj!

 

Artikler om arbejderbevægelsens historie:

Kilder: