Danmarkshistorien udsat for digitalt graffitihærværk

Sitet danmarkshistorien.dk blev sent torsdag digitalt oversprayet med ordet GELWANE.

Sådan så sitet ud, da vi var hårdest ramt.

En eller flere hackere tiltvang sig i går aftes adgang til Aarhus Universitets storstilede formidlingssatsning, danmarkshistorien.dk, og taggede digitalt ordet GELWANE hen over forsiden, sådan som det skete på Jellingestenen tidligere på året.

Forsiden stadig ikke helt ren
Danmarkshistorien.dks egne IT-folk har i nat forsøgt at rense siden, og arbejdet er i skrivende stund ikke færdigt. Man håber dog, at siden er helt ren i løbet af dagen.

- Vi opdagede problemet omkring klokken 22.15, og aften og nat har vi knoklet for at rense forsiden. Vi har lige nu fået rengjort midterfeltet på siden, men teknisk har det været vanskeligt at komme af med de sidste rester. Vi risikerer at beskadige selve sitet i processen, hvis ikke vi er forsigtige, udtaler danmarkshistorien.dks IT-ansvarlige Peter Brunbech

Angreb på den danske kulturarv
Så sent som i går gik danmarkshistorien.dk i luften med en ny version af hjemmesiden. Projektlederen for siden, Lars Vognsen Jensen, udtaler:

- Vi er meget frustrerede over hændelsen. Vi går ud fra, at der er tale om nogle, der forsøger at lave sjov, men i øjeblikket har vi virkelig svært ved at se det sjove i det. Det er så brandærgerligt, at nogle få skal ødelægge det for alle os andre, der holder af danmarkshistorien.dk. For danskernes skyld vil vi bare gerne have den nye side op at køre.

- Vi ved godt, at siden ikke kan sammenlignes med Jellingestenene, men begge hændelser er udtryk for den samme omsiggribende historieløshed i samfundet. Jeg synes ikke, at det er for meget at kalde det et direkte angreb på den danske kulturarv, vurderer han.

Se resterne af angrebet på:
danmarkshistorien.dk

For flere oplysninger kontakt:
Redaktør og IT-ansvarlig
Post.doc., Ph.d., Peter Yding Brunbech.
25375290 / hispjb@hum.au.dk