Tyskere på flugt - flygtningelejren i Oksbøl 1945-1949

Film

I januar 1945 rykkede Sovjetunionens Røde Hær for første gang under 2. verdenskrig ind på tysk territorium. I al hast måtte befolkningen forlade hus og hjem med kun de mest nødvendige ejendele, og i krigens sidste måneder kom der således over 200.000 tyske flygtninge til Danmark. De første flygtninge kom til Oksbøllejren i Sydvestjylland den 21. februar 1945, og da lejren i 1946 var størst, husede den godt 35.000 tyske flygtninge. Dermed var Oksbøl blevet den sjettestørste ’by’ i Danmark på niveau med Esbjerg og Randers.

I lejren blev der bl.a. etableret skoler med plads til foredrag og undervisning i sprog. Der blev dog ikke udbudt sprogundervisning i dansk, fordi den danske politik var, at alle flygtninge skulle tilbage til Tyskland, når forholdene tillod det. Fraternisering mellem flygtninge og den danske civilbefolkning var også forbudt. Da de sidste tyske krigsflygtninge forlod Danmark i februar 1949, havde indsatsen kostet statskassen ca. 500 millioner kroner eller over 10 milliarder nutidskroner. Danmark havde løst en opgave for en gruppe mennesker, som mange i samtiden stadig betragtede som fjender.

I denne film kan du høre John V. Jensen, museumsinspektør ved Vardemuseerne, fortælle om flygtningelejren i Oksbøl og den krigsindsats Danmark ydede i efterkrigstiden. 

Filmen er udarbejdet i et samarbejde mellem Vardemuseerne og danmarkshistorien.dk.

Klik på 'CC' og vælg 'dansk' for at se filmen med undertekster. Se flere film i danmarkshistorien.dk's filmarkiv.