Den klassiske grundform på et trelleborghus er lidt som en stor cigar klippet i begge ender. Det vil sige et hus med flade gavle og buede langvægge. Da væggene var buede, var gavlene typisk omkring 5 meter brede, mens huset var næsten 8 meter bredt på midten. Trelleborghusene var ca. 30 meter lange.
Grundplan over et trelleborghus af den type, som er fundet i Jelling. Tegning: Mads Dengsø Jessen.
På ydersiden af alle væggene var der med regelmæssige mellemrum opstillet støttestolper, som skrånede ind mod huset og hjalp med at bære det store tag. Inde i huset var det helt symmetrisk opbygget med to mindre gavlrum i hver ende og et stort, åbent rum i midten. Inde i det store rum er der i flere tilfælde fundet et stenbygget ildsted, en langild, der både skulle bruges til at give en behagelig temperatur, men som også kunne bruges til madlavning. Langs væggene har der i flere tilfælde været opstillet faste bænke, og gulvet kan både have været af stampet ler eller dækket af træplanker.
Skulle man ind og ud af huset, forgik det enten igennem døre i gavlene, der ledte ind til de mindre gavlrum, eller via de små vindfang, som blev bygget udenpå langvæggen. Man kunne altså ikke gå direkte ind i midterrummet, men måtte gennem vindfang eller gavlrum. På de tre huse i Jelling var der desuden en lille tilbygning på den ene gavl, et anneks. Sådanne annekser er kun fundet i Jelling og bryder med den klassiske arkitektur på trelleborghusene. Sammenholdt med dateringer på palisaden i Jelling til ca. år 968 tyder det på, at husene i Jelling er den første type huse af Trelleborgtypen, og at annekserne var for besværlige at bygge og ikke brugt på husene ved ringborgene, da de blev opført nogle få år senere.
Taget på huset blev båret af et minimum af tagbærende stolper, nemlig fire sæt af to stolper. Der stod et sæt i hver gavl og altså et sæt i væggene mellem gavlrummene og hovedrummet. På tværs af væggene har der været indsat spærfag til at binde væg og tag sammen. Metoden med at anvende spærfag var en ny type arkitektur i vikingetiden, der kom med introduktionen af trelleborghusene, og som stadig bruges i moderne huse.
Forslag til rekonstruktion af et trelleborghus på ringborgen Fyrkat ved Hobro. Foto: Esben Schlosser Mauritsen, Ringkøbing-Skjern Museum.
Man byggede med spærfag fordi, at man så fik mulighed for at have et større åbent rum, uden forstyrrende tagbærende stolper. De første typer trelleborghuse havde forskellige dimensioner, fordi man eksperimenterede med brugen af de dengang nye spærfag. Spærfag gjorde, at væggene buede, fordi man på den måde kunne dirigere tagets vægt ud på de ydre støttestolper. I de senere trelleborghuse fra den tidlige middelalder forsvandt både de ydre støttestolper og buen på væggen. Til sidst afløstes trelleborghusene af rektangulære bygninger, hvor væggen var bygget med bindingsværk, og taget blev båret alene af spærfag og væg.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.