Ritt Bjerregaard, (f. 1941)

Artikler

Ritt Bjerregaard er tidligere socialdemokratisk minister, EU-kommissær og københavnsk overborgmester. Hun blev af mange anset for at være et realistisk bud på Danmarks første kvindelige statsminister, men hendes karriere blev hæmmet af personlige skandaler, om end hun alligevel har opnået en imponerende politisk løbebane.

Minister i Ankers regeringer

Ritt Bjerregaard blev valgt ind i Folketinget i 1971 for Socialdemokratiet, hvor hun gjorde kometkarriere med en udnævnelse som undervisningsminister i Anker Jørgensens første regering i september 1973. Hun beklædte igen denne post i de efterfølgende socialdemokratiske regeringer, og var bl.a. ansvarlig for folkeskoleloven af 1975, indtil hun i december 1978 måtte gå af efter skandalen omkring hendes overnatning på det dyre Hotel Ritz i Paris. Allerede året efter blev hun imidlertid udnævnt til socialminister; et embede, hun beklædte frem til regeringens fald i december 1981.

Ritt Bjerregaard, 1971
Ritt Bjerregaard, 1971. Foto: Folketingets Bibliotek og Arkiv

Under 1980’ernes Schlüter-regeringer indtog hun en fremtrædende oppositionsrolle som først næstformand, og fra 1987 formand, for den socialdemokratiske folketingsgruppe, indtil hun i 1991 måtte trække sig som gruppeformand, efter en mediestorm omkring hendes valg af bolig i København.

Kommissær og overborgmester

Da Socialdemokratiet igen vendte tilbage til regeringsmagten med Poul Nyrup Rasmussen som statsminister i 1993, takkede hun nej til trafikministerposten. I stedet blev hun i 1995 udnævnt til Danmarks nye EU-kommissær med miljø som ansvarsområde. Det første år blev præget af skandalen omkring ”Kommissærens Dagbog”, som udstillede andre europæiske kolleger, og som hun trak tilbage fra udgivelse. Siden fik hun dog succes med at indføre miljømæssige tiltag i Europakommissionens politik.

Ritt Bjerregaard, 1990
Ritt Bjerregaard, 1990. Foto: Folketingets Bibliotek og Arkiv

I 2000 vendte Ritt Bjerregaard tilbage til dansk politik som fødevareminister i Nyrups sidste regering, og denne post besad hun frem til udgangen af 2001. I 2005 stillede hun op som kandidat til overborgmesterposten i København og vandt på et program, der bl.a. indeholdt et løfte om billige boliger i København. Dette løfte skulle vise sig vanskeligt at indfri i den efterfølgende embedsperiode, der var kendetegnet af massive ejendomsprisstigninger i hovedstadsområdet.

Ritt Bjerregaard takkede nej til en ny embedsperiode efter 2009 og har siden trukket sig fra partipolitik. I maj 2011 blev hun udnævnt til Danmarks eksportambassadør i Kina.  

 

 

Om artiklen

Forfatter(e)
Claus Kjersgaard Nielsen
Tidsafgrænsning
1971 -
Medietype
Tekst
Sidst redigeret
18. august 2011
Sprog
Dansk
Litteratur

Mortensen, Hans: De fantastiske fire (2005).

Højbjerg, Mette og Sandy French: Ritt. En biografi (2007).

Possing, Birgitte: Ritt Bjerregaard, Dansk Kvindebiografisk Leksikon (2003.)

Udgiver
danmarkshistorien.dk