Dyrtidsreguleringen var en automatisk regulering af løn og visse offentlige ydelser i takt med ændringer i prisniveauet. Dyrtidsregulering fandt sted på baggrund af den prisstatistik, som Danmarks Statistik beregnede og offentliggjorde, og hvor det samlede prisniveau kunne aflæses via et indekstal kaldet pristallet. Hver gang pristallet var steget med tre point, udløste det en kompensation til lønmodtagerne i form af et pristillæg, kaldet en dyrtidsportion.
Faktaboks
- Tidsafgrænsning
- 1919 -1987
Dyrtidsreguleringen blev som følge af den økonomiske krise og stagflation (inflation samtidig med økonomisk stagnation) i stigende grad problematiseret i 1970’erne. Den automatiske dyrtidsregulering drev nemlig både priser og lønninger op, og dermed bidrog selve ordningen til at skabe inflation. Ved et politisk forlig i 1976 besluttede Folketinget, at hvis prisstigningerne udløste mere end én dyrtidsportion pr. halvår, skulle de ekstra dyrtidsportioner ikke udbetales, men indefryses. I 1983 blev dyrtidsreguleringen midlertidigt suspenderet, og i 1987 blev den helt afskaffet.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.