"Bare 16 år" - satiretegning af Bo Bojesen, 1962

Kilder

Kildeintroduktion:

Teenagerne fik i efterkrigstiden penge mellem hænderne, købte nyt tøj og lyttede til ny musik. Mange fra den ældre generation stod uforstående over for de nye trends, hvilket kom til udtryk i blandt andet blade og radioindslag. Desuden blev de unge flere gange skildret i satiriske tegninger, der satte ungdommen i et humoristisk lys.

Satiretegneren Bo Bojesen (1923-2006) blev især kendt for sin ”Dagens tegning” i Politikken. Han lavede flere portrætter af ungdommen herunder tegningen fra 1962 med titlen ”Bare 16 år”.

Tegningen viser en selvsikker ung pige, der omsværmes af flere sælgere i en manufakturhandel. Paraplyen, den røde løber, og teenagerens vigtige udtryk hentyder til tidens nye tendens: popkultur og idoldyrkelse, og tegningen gør således både grin med teenagerens fascination af berømmelse, samt sælgernes overdrevne underkastelse over for den ny samfundsgruppe, teenagerne. Denne underkastelse skete i øvrigt på bekostning af den ældre generation, illustreret ved en forsmået, ældre dame i baggrunden.

Tegningen illustrerer en samfundsudvikling, hvor teenagerne blev betydnings- og magtfulde forbrugere. Samtidig fortæller den også om samtidens ironiske distance dertil, understreget ved den tilhørende tekst: ”Der er udkommet en lærebog, som fortæller de handlende, hvordan der skal kæles for vor tids mest betydningsfulde kundekreds, teenagerne”.

Tegningen ”Bare 16 år” er ikke enestående. Bo Bojesen har i flere af sine tegninger fra slutningen af 1950’erne fremstillet ungdommen i forskellige situationer. Et eksempel er en tegning fra 1958 af en doven, ung mand, der slænger sig i lænestolen.

Bo Bojesen - Satiretegning

Under tegningen stod teksen: "Der er udkommet en lærebog, som fortæller de handlende, hvordan der skal kæles for vor tids mest betydningsfulde kundekreds, teenagerne". Copyright Bo Bojesen, bladtegner (1923-2006).

Om kilden

Dateret
22.8.1962
Oprindelse
Politiken, 22.8.1962. Ophav: Bo Bojesen, bladtegner.
Kildetype
Illustration
Medietype
Illustration
Sidst redigeret
5. januar 2012
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk

Om kilden

Dateret
22.8.1962
Oprindelse
Politiken, 22.8.1962. Ophav: Bo Bojesen, bladtegner.
Kildetype
Illustration
Medietype
Illustration
Sidst redigeret
5. januar 2012
Sprog
Dansk
Udgiver
danmarkshistorien.dk